Шестима младежи от Г. Оряховица помагат на бедни, болни и самотни хора



МЛАДЕЖИ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ВРЪЩАТ ДОБРИТЕ СТАРИ ТИМУРОВСКИ КОМАНДИ, КАТО ПОМАГАТ И ДАРЯВАТ НАДЕЖДА и радост на бедни, болни, стари и самотни хора. Шестимата, обединени от общата кауза да правят добро, признават, че са открили своето призвание да даряват усмивки и щастие в сърцата и очите на хората, без да търсят награда за усилията си. Лъчо, Ивелина, Ралица, Елеонора и съмишлениците им спортистът Румен Димитров и писателят Христо Христов са и в основата на създадената в интернет група “С вяра в доброто”, която до дни предстои да бъде официално регистрирана и в съда като неправителствена организация.
Инициатор за създаването на групата е Лъчезар Любенов, който споделя, че допреди да се срещне с приятелите си, всеки от тях вече е бил отдаден по някакъв начин на благотворителността. Две от момичетата – Ралица Станкова и Ивелина Иванова, са помогнали на инвалид чрез предаването “Предай нататък”. Самият Лъчо пък е подел инициатива за почистване и ремонт на църквата “Св. Никола” в Горна Оряховица, строена от Колю Фичето. Храмът е бил тотално занемарен и през последните години започнал да се руши. Лъчезар и приятелите му го изчистили основно, а чрез концерти събрали пари за възстановяване на божието място.
Първата съвместна проява на Лъчо и приятелите му от групата “С вяра в доброто” била акцията за набиране на средства и храна за бедни, социално слаби хора, старци и самотни майки. Само за пет дни ентусиастите успели да съберат 600 лв. за каузата. С помощта на местен хранителен магазин били приготвени 50 пакета с хранителни продукти от първа необходимост - тестени изделия, сладки и др. Местна колбасарска фирма дарила и салами, които също били включени в пакетите. Хората, които да получат лакомствата, били специално подбрани от служителите от социалните служби и от Отдела за закрила на детето. Акцията на шестимата младежи предизвикала огромно вълнение и сълзи от щастие в очите на забравените старци и многодетни самотни майки.
СЛЕДВАЩАТА АКЦИЯ НА ДОБРОТВОРЦИТЕ Е ДА ПОМОГНАТ НА ИНВАЛИД, ЖИВЯЛ ТРИ ГОДИНИ БЕЗ ТОК, да си плати сметките и да заживее отново като нормален човек. Досега младежите вече са ремонтирали входната врата на апартамента на инвалида Тодор Велинов и са поставили чисто нов балатум в коридора на жилището. Дребна работа, би казал някой. Да, може и да е дребна, но се почва от дребните и обикновените неща, които в повечето случаи са много по-велики от гръмко обявяваните по медиите показни дарителски акции на мастити бизнесмени и разглезени псевдозвезди. Покрай публикуваната информация в интернет за акцията за подпомагане на инвалида желание да се включат в нея са изразили и българи, живеещи в Швеция Англия и Испания. Младежите обмислят също и акция за събиране на дрешки за деца от бедни и социално слаби семейства.
Лъчезар и приятелите му не скриват и огорчението си, че наред с положително настроените към техните прояви хора, има и такива, които ги гледат с насмешка, пренебрежение и дори подозрение. Те обаче не могат да угасят ентусиазма на добротворците, за които най-важни са признателността и сълзите на щастие в очите на онези, на които безвъзмездно и безкористно са помогнали и ще продължат да помагат.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе