Пловдивчанин поставя български пиеси на английски в САЩ



Tеатрални постановки на български автори ще се играят на английски език в САЩ. Идеята е на пловдивчанина Златомир Молдовански, който създава трупата Rose Valey (Розова долина) и амбицията му е чрез нея да направи познати на американската публика не само съвременни български, а и източноевропейски модерни пиеси.
След 12-тата си година Молдовански живее в Америка, където учи актьорско майсторство (бакалавър) в Университета в Синсинати и драматургия (магистър) в Шатския университет на Флорида. Младият мъж вече е играл на английски език пред американска и канадска публика моноспектакъл по разкази на Чудомир. Сега - вече като режисьор - се е заел с пиесата на Захари Карабашлиев "Неделя вечер". .  
Розите в България са по-хубави от тези в Чикаго, коментира името на трупата Златомир Молдовански, и допълва: Името веднага показва, че става дума за нещо българско. Но в същото време не е и лимитиращо за американците, да не си помислят, че ги изключват.





Целият екип на трупата е от америкаци, разказва Златомир щастлив, че колегите му са въодушевени да представят български театър. Убеден е, че американци могат да изиграят двете роли на преуспели в Калифорния български емигранти от първата пиеса, която Rose Valley ще постави. Но казва, че ще бъдат обучени специално на диалект, "за да докарат българщината", но и да личи, че са интегрирани.





Тази пиеса е толкова хубава, защото става дума за личния живот на емигрантите, не само за пари. Затова не се говори много. А аз мога от личния живот и на мен, и на родителите ми, да разкажа и да допринеса с опит.
Ще трябва да научи американските актьори и на експресивността на тялото, която по думите му българите притежават за разлика от хората в САЩ. Убеден е, че пиесата ще се приеме добре от публиката зад Океана, защото писателят също е живял в Америка.
А за Пловдив, който напуска, когато е започвал гимназия и е бил поставен пред избора да продължи в Английската гимназия под тепетата или да замине с родителите си в Чикаго, казва: Аз съм абсолютно влюбен в Пловдив!
Как звучи Чудомир на английски, както и още за живота в България и в САЩ на Златомир Молдовански, и за амбициите му с театралната трупа "Розова долина" - може да чуете в цялото интервю на Екатерина Костова с него в аудио-файла.
Bnr.bg

 






Четете още:

🔴 Ваня Соколовска – за болката да гледаш детето си в инвалидна количка и вярата, че то ще проходи

🔴 Какви джобни трябва да имат децата в училище?

🔴 Пейки книги радват децата в габровско училище





Източник: България сега





Коментари

горе