Колко живот ни остава, ако изчезнат пчелите



Ако ни ужилят - боли, но ако изчезнат - ще ни боли още повече. Така най-лесно можем да обобщим ситуацията с пчелите, които са все по-застрашени от изчезване. А за да светне червената лампа още по-силно, насекомите бяха обявени за най-важните същества на нашата планета.

Признанието получиха от института Earthwatch и Кралското географско дружество в Лондон. Основната причина за него е, че досега не е установено пчелите да са носител на какъвто и да било патоген, независимо дали говорим за вирус, гъбичка или бактерия. И това ги прави единствени по рода си живи същества.

Освен това, 70% от земеделието в световен мащаб зависи от тези насекоми. С други думи - без тях няма да ги има 70 от 100 отглеждани култури.





Опрашването, което се извършва от пчелите, е пряко свързано с животинското разнообразие, защото много животни се хранят с растения.

Според последните проучвания, около 90% от пчелите по земното кълбо са изчезнали. Причините за това масово явление варират най-вече според региона, в което се наблюдава.





Сред водещите причини са обезлесяването, промените в почвата, липсатa на цветя и подходящи места за гнездене, както и използването на силно отровни пестициди.

Някои изследователи посочват и вълните, излъчвани от предавателите на мобилните оператори към нашите устройства, за виновни за дезориентацията и смъртта на пчелите.

Мрачната прогноза на учените е, че ако пчелите на земята изчезнат, на нас, хората, ни остават само четири години живот без тях, пише Global Research.






Четете още:

🔴 "Кауфланд" направи важно съобщение

🔴 С тази добруджанска баница събирам съседките на сладка приказка - хем приказката върви, хем баницата свършва за нула време:

🔴 3 зодии, които ги е страх от връзките





Източник: pik





Коментари

горе