Ученикът на Лидия Ковачева д-р Георги Гайдурков: Храната е лекарство



Млечните продукти съсипват костите, рибата може и да е опасна

Кой е той

Д-р Георги Гайдурков е един от основателите на фондация "Живот без лекарства". Завършва медицина през 1985 г. в МА – София, и психология през 1996 г. в СУ "Св. Кл. Охридски". Специализира нутрициология към Свободния медицински факултет. Когато самият той се разболява, традиционната медицина се оказва безсилна. Запознава се с Лидия Ковачева и започва да прилага нейния метод за природосъобразно хранене. За кратко време всичките му заболявания отзвучават.

- Д-р Гайдурков, с какво се занимава нутрициологията?

- Това е наука за храненето на човека. Познатото на хората като диетология също е клон от нутрициологията. Природата дава на всяко живо същество определена храна. Човекът също не е всеяден. Според Хипократ храната трябва да е лекарство, а лекарството храна. Каквото ядем, в такова се превръща нашето тяло, мисленето, поведението ни, общата енергия. Човешката анатомия не може да се промени за милиони години. А храната е все по-индустриално ориентирана и нашата физиология изобщо не може да се адаптира към нея.

- Какво мислите за генномодифицираните храни (ГМО)?





- Не бих отговорил едностранно. По-скоро бих оставил въпроса отворен. Не съветвам пациентите си да използват такъв вид храни, препоръчвам биологично чистите продукти. Науката все още не е установила какви последствия може да има консумацията на ГМО за човешкия организъм след време.

- Може ли да се говори за "чисто" месо?

- Аз не забранявам месото на пациентите си. Въпрос на доза е. В миналото 200 дни в годината българите са постили. Използвали са месото и животинските продукти само на празници. И са били здрави. До своята 33-годишнина аз съм изял своята порция месо и сладкиши. Непрекъснато боледувах и бях на антибиотици. Когато промених режима на хранене, всичко отшумя.

- Смята се, че от антибиотици по-рядко се умира и че те често са животоспасяващи?





- Ако боледува възрастен немощен човек, да, съгласен съм. Но лекарствата имат смисъл в спешната патология.

- Сега как се лекувате?

- Спирам храната, пия само сокове и чай. Не бива да чакаме болестта да ни коригира. Тялото ни се изчиства чрез висока температура, изпотяване или повръщане. Не е трудно да разберем как да се храним. Имаме пет групи храни - плодове, зеленчуци, зърнени култури, бобени варива и сурови ядки. Това е традиционното хранене на българина. Някогашното българско празнично меню сега е ежедневие за всички. Не съм фанатик, от време на време пия кафе, ям и по малко месо.

- Как намирате чисти храни?

- Има много магазини, в които се продават биопродукти. Те трябва да отговарят на конкретни условия - да се запазва жизненият цикъл на животното и то да се лекува без лекарства. Но дори и чистото месо съдържа мазнини, които дават много отпадни продукти.

- Денят ви как започва?

- Със сокове - цитрусов и зеленчуков. Това действа като вътрешен душ, до обяд не ям друго. Обядът ми е привечер, след свършването на основната работа за деня. Само на вечеря методът позволява да се ядат нетипични за човека храни като сирене, яйца, месо, и то не по-често от 2-3 пъти седмично, като тези продукти се комбинират със зеленчуци.

- Кои са добрите комбинации на храни?

- Трябва да имаме зърнена и бобова култура на едно ядене. В нито една кухня това не се яде разделно - например комбинира се боб и царевица, леща и ориз. Царевичен хляб и боб е добра комбинация, но царевица и зеленчуци не е пълноценна формула. Обядът може да е и шепа ядки, пак ще сте здрави. Рибата също трябва да е веднъж седмично, защото никога не сме сигурни в нейната чистота. Тя се разваля бързо и може да е вредна. Народите, които живеят около водоеми, я хващат и веднага я приготвят. Някои дори я хапват сурова, което запазва качествата. Поради постоянно консумиране на риба ескимосите имат галопиращ биологичен режим на живот. Те са старци на 40 години. Рибата може да е опасна, ако се прекалява с нея. Трябва да сме внимателни и с кафето. То е като легализирана дрога. Отключва резервите в тялото ни. Не съдържа съставка, която ни държи в кондиция. Ние изгаряме собствен ресурс от енергия, за да сме тонизирани. Затова кафето трябва да се дозира - два дни с него, два без. Така не се създава и зависимост.

- Към кои храни още трябва да сме внимателни?





- Към млечните продукти, те увреждат много. Медицината смята, че помагат при остеопороза, но истината е, че съсипват костите и ставите. Изследвания показват, че част от белтъчините в кравето мляко, които алергизират, са подобни на белтъчините в ставите и се създава кръстосана автоимунна реакция. Т.е. организмът създава собствени антитела срещу свои тъкани. И се получават автоимунните заболявания.

- Как да различим "здравата" храна?

- Опитът ми показва, че не е толкова важно храната да е изключително чиста, колкото да е правилно съчетана и голяма част от нея да е сурова. Нашият регион, според американски изследвания, все още е чист.

- Г-жа Лидия Ковачева и последователите й лекуваха успешно стерилитет. Какво общо има той с храната?

- Има много общо. Ако не говорим за стерилитет с тежка анатомия, която изисква оперативна намеса, до 2-3 седмици лечебното прочистване дава резултат. Това е биологичен закон - всяко живо същество, преди да започне да се размножава, има период на стагнация. Змиите например, ако зимата не са в покой, губят способността си да се размножават. Т.е., когато "ин" е силен, и "ян" ще е силен, казват китайците. Тези три стъпки - разтоварване, захранване и хранене, дават винаги резултат.

- Каква е ролята на подправките?

- Трябва да присъстват в менюто ни, особено при проблеми в стомашно-чревния тракт. Подправките са най-добрите антисептици. Чрез тях коригираме броя на патогенните бактериии в храносмилателната ни система. В индийската кухня се използват много подправки и без тях индийците биха загинали от инфекциозни заболявания. Може би е любопитно да споделя, че в някои случаи при болни от язва аз препоръчвам консумацията на люти чушки - капсаицинът в тях убива хеликобактер пилори - бактерията, причинител на язвата.

- Какво ще кажете за алкохола?

- Каквото и да пиете, то трябва да е на гладно. Веднъж седмично по чаша червено вино не е проблем за здравия човек. Ако смесвате алкохол с храна обаче, последната започва да ферментира и се получава метилов алкохол, който е токсичен.

- Четох, че и найлоновите торбички, в които се пакетират млечните продукти, също може да причинят рак?

- Това е, защото съдържат поливинилхлорид, който е известен канцероген. Това важи и за капачките на бутилките за вода. Когато си купите нещо, веднага го извадете от торбичката.

- Коя е любимата ви храна?

- Може би нахут. Това е била насъщната храна на свети Иван Рилски. Познат е още като растението стъргали, леблебия. Кашуто също ми е любимо. Смляно на фина паста с малко вода, подправки и чесън става един перфектен сос към храни. Можете да заквасите пастата от кашу (както киселото мляко) и да получите йогурт. Диетите са важни, но за да сме здрави, не за да отслабнем.

- Как да запазим кожата си красива?

- Кожата не може да бъде "пазена", защото е жив орган и има своята обмяна. С други думи, тя трябва да живее. Здравата кожа трябва да се храни и да отделя едновременно и този процес да протича хармонично. Мазнините в храната са един от най-пагубните дебалансьори, които нарушават кожното равновесие и състаряват. Кожата задължително изисква и добра тъканна хигиена. Най-добрият крем за нея е изпотяването. Затова е добре да се бяга, да се скача на въже. Вибрациите създават най-добри условия за клетъчно изчистване и съответно за разнасяне и евакуиране на застойна лимфа, която е наситена с отрови. Относно външната козметика препоръчвам ограничено ползване на естествени студенопресовани масла - бадемово, масло от пшеничен зародиш, от авокадо. Но ако все пак сте изкушени от модния модел на "бързото" и "лесното", тогава проверявайте опаковките на козметичния си препарат за съдържанието на токсини. Сред тях са - глицерин, содиум лаурил сулфат, содиум - лаурет сулфат, петролатум, пропиленгликол, минерал ойл, лорамидди, бензоати. Ако кремът ви ги съдържа, просто не го използвайте.

- Духовните практики задължителни ли са във вашия режим?





- Обичам да съм сам. Често оставям мислите си да се реят - и добри, и лоши. Така се зареждам. Тогава отключвам за себе си този по-дълбок вътрешен ресурс, който някои наричат несъзнаване. Защото всички имаме бариери, защити, които се реализират, без да ги усещаме като вибрация. Всяка наша емоция се реализира. Тя се изтегля от вселената като бъдеща реалност. И не е лесно да променим мислите си, защото повечето от тях са като карма, като наследствени модели. Застопорени фрагменти, които действат в отрицателна посока, колкото и да искаме да ги променим временно. По-важно е, че ресурсът е в нас, ние конструираме нашия си свят. И ако искаме той да е здрав, ще е здрав.

За поръчка на книгата "Лечителите на България" на www.trud.cc


Четете още:

🔴 Най-вълнуващата реч на Стив Джобс

🔴 Игнат КАНЕВ: Винаги съм бил горд българин!

🔴 Девет забележителности на 40 км от Пловдив, които си заслужава да посетите





Източник: bgdnes





Коментари

горе