Голяма грешка! Горанов обяви огромни доходи на българите, а се оказа, че всеки втори получава под минималната заплата



Голяма грешка е направил министърът на финансите Владислав Горанов, който миналата седмица обяви, че почти 200 000 българи взимат заплати над 9 000 лева.

Оказва се, че най-вероятно е прибавена една нула повече и истинската бройка на хората с тези заплати е неповече от 19 - 20 000 души.

Дали става въпрос за немърливост, както в случая с изтичането на данните от НАП или за целенасочена манипулация още не е ясно.





Малко под половината от данъкоплатицте в страната през миналата година са декларирали годишен доход под 6720 лв. (което прави средномесечни постъпления под 560 лв.). Това са близо 1.5 млн. души от общо 3.14 млн., които през миналата година са декларирали облагаем доход пред Националната агенция за приходите (НАП). Това показва справка, предоставена от финансовия министър Владислав Горанов на депутата Димитър Данчев от БСП, предаде "Капитал".

В сравнение с 2017 година броят на хората с доходи под минималната работна заплата намалява. Например, през 2017 г. аналогична справка показва, че деклариралите годишен доход под 6120 лв., което прави средномесечно по 510 лв. (колкото беше минималната заплата), са били1 .66 млн. души, или 53% от всички данъкоплатци.





От справката става ясно още, че общият размер на декларираните доходи от дивиденти през миналата година е малко над 5.6 млн. лв., което е понижение с 23% спрямо 2017 г., когато тази сума е възлизала на 7.3 млн. лв

Да се чете с едно на ум

Това е трета поредна година, в която от партията на социалистите изискват подобна справка за начислен данък общ доход, брой данъкоплатци и разбивка по доходни групи. Тазгодишната обаче се оказа объркана и това потвърдиха от НАП (които я изготвят) пред "Капитал". Иначе няма как да се обясни фактът, че за една година хората с много високи доходи (над 9000 лв. средномесечно) са се увеличили с повече от десет пъти. Съпоставката е на данни в две справки (вижте ги тук и тук), направени за доходите през 2017 и 2018 г. Сравнението показва, че ако през 2017 г. годишен доход от над 106 хил. лв. са декларирали 15.6 хиляди души, през 2018 г. техният брой е станал, облегнете се, почти 193 хил. души.





Припомняме, че в петък Горанов съобщи, че близо 200 000 българи взимат заплата над 9 000 лева на месец. 

"Станала е грешка при обработката на данните и още в понеделник ще предоставим нова на Министерството на финансите", заявиха от НАП. Според тях по-скоро става въпрос не за 193 хил., а за 19 хил. души, но все още проверяват данните. Съпоставка на числата за доходи от заплата в двете справки също показва разлика, която не е ясно на какво се дължи, тъй като става въпрос за един и същи месец на една и съща година - 2018 г.






Четете още:

🔴 Ученикът на Лидия Ковачева д-р Георги Гайдурков: Храната е лекарство

🔴 Най-вълнуващата реч на Стив Джобс

🔴 Игнат КАНЕВ: Винаги съм бил горд българин!





Източник: Petel





Коментари

горе