Съдът отказва регистрация на Слави Трифонов



Грубо законово нарушение забранява на новоучредената партия на Слави Трифонов "Няма такава държава" да бъде регистрирана от съда и да започне да функцуонира, разкриха магистрати от Софийския районен съд пред Lupa.bg. Въпреки спекулациите, че провокативното име на новата политическа формация е препъни-камъкът за старта й официално, се оказва, че логото е големият проблем. 

При топсекретното представяне и учредяване на проекта миналата събота, Трифонов и неговите заместници представиха и емблематата му - разперена длан със стилизиран българския флаг върху нея на светлосин фон. Според член 5 от Закона за политическите партии и по-конкретно алинея първа, това е строго забранено:





"Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения", пише изрично в текста. Само заради него, без да се иска юридическо тълкувание за конотацията на името на "Няма такава държава", магистратите ще откажат регистрацията. 





Според политически анализтори обаче това е търсен ефект и нищо случайно нямало нито в избора на логото, нито в мъглата, в която бе учредена партията. Най-вероятно Дългия целял по-дълъг медиен и обществен фокус върху нея и себе си, особено предвид задаващите се избори, в които той няма как да участва. Трифонов бил готов да заснеме втори дубъл на старта на "Няма такава държава" и имал готово алтернативно лого. В случай, че този път не успеел да се регистрира, щял да организира ново събитие, в което журналисти и симпатизанти нямало да чакат извън залата, а щели да имат достъп до него от началото до края, твърдят от кухнята на състоялото се в събота учредяване. 

Възможно е обаче бившият телевизионер да не е готов със структурите на формацията си по места и затова съвсем умишлено да отлага фактическото тръгване на "Няма такава държава", което отново довежда до сценария за втори опит. 

През далечната 1995 г. той и колегите му от култовото предаване "Ку-Ку" се опитаха да регистрират "Народно движение КУ-КУ", но тогава съдът им отказа заради името.





"То съдържа междуметието “куку”, отбелязва наблюдателният съдия, което е звукоподражание изразяващо глас на кукувица. Заявителят счита, че кукувицата е предвестник на пролетта и от тук са целите на регистрираната партия да внесе свежест в политическия живот на страната. Но посочената птица се свързва и с т.н. гнездов паразитизъм", пише тогава в мотивите си наблюдаващият съдия. 






Четете още:

🔴 За миг не съм си помислил да ги задържа

🔴 На 8 ноември имен ден празнуват...

🔴 Ти драги Славчо, също си участник в изпростачването на нацията и ниската и култура!





Източник: lupa





Коментари

горе