Страхотен празник предстои след няколко дни



На 8 ноември , по стар български обичай, празнуваме Архангеловден ( Рангелов ден ). В българските вярвания Свети Рангел (преиначен на Архангел Михаил ) олицетворява смъртта.

Денят е последният от големите есенни празници. Той поставя началото на период, в който хората се вглеждат в себе си, подреждат ценностите си и се подготвят за голямото коледно чудо – раждането на Христос. 





На този ден имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка

Информация за Архангеловден

Църквата е определила този ден за празник в чест на светите ангели и най-вече на св. архистратиг Михаил когото смята за вожд на небесните сили.





Традиции и обичаи

Oсновната насоченост на обичаите през този ден и името на празника се определят от нар. вярване, че св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен душевадник.

На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани “Рангелов” или “Господьов хляб”, “боговица”, “света Петка”, “Рангелово блюдо”. Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, се освещава от представител на църквата. Кожата на обредното жертвено животно се дарява винаги на църквата.





Съботата преди Архангеловден е Задушница. С червено вино се преливат гробовете на починалите, раздава се жито, пали се свещ - да озарява пътя на душата в отвъдното.

На празника не се работи.

Поверия за Архангеловден

Народът ни вярва, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша.





Пълен списък на празнуващите: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим. / imen-den.net

РЕЦЕПТА ЗА РАНГЕЛОВ ХЛЯБ :





- За закваската: 2 с.л. брашно, 3/4 кубче прясна мая, 1 ч.л. захар, щипка сол - За тестото: 1 кг брашно, 1/2 кофичка кисело мляко, 4 яйца + 1 жълтък за намазване, 1/4 кубче мая, 125 г меко масло, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар За закваската маята се стрива със солта и захарта, добавя се брашното и топла вода, колкото да се получи гъстотата на боза. Оставя се да втаса 30 минути. Яйцата и киселото мляко се разбиват, добавя се останалата 1/4 от маята, закваската и постепенно се прибавя пресятото брашно.

По време на месенето се слага на порции мекото масло. Тестото се поставя в намаслена купа, намазва се отгоре с още малко масло и се оставя да втаса, докато удвои обема си. След като втаса, от тестото се отделя малка част. От нея ще се направят едно малко топче и една плитка.

Плитката се извива като подкова и в средата й се слага малката топка. Тестото за хляба се поставя в намазнена и набрашнена дълбока тава. Украсява се и намазва с разбит жълтък. Оставя се на топло за повторно втасване. Хлябът се изпича за около 40 минути на 200°. Символиката на извитата като подкова плитка и малката питка в нея е оградата на двора със семейството и добитъка. Оградата нарочно се оставя отворена, за да може да влезе ангелът пазител и да предпази от болести и беди. 


Четете още:

🔴 Отслабване ала Люси Иларионов уби мъжа на Ирина Папазова

🔴 Вуйната на Левски първа чества Кирил и Методий в Македония  

🔴 Как да носим пръстените, за да ни сбъдват желания  





Източник: Petel





Коментари

горе