5G - новата революция за човечеството



Технологията ще промени из основи познатия ни свят

Представете си, че шофирате със 100 км в час и възниква рискова ситуация на пътя. Колата ви успява да реагира и да натисне спирачките след по-малко от милисекунда и е изминала едва още 3 сантиметра, преди да започне да спира. Ако човек шофира със 100 км в час, докато натисне спирачките, колата ще е изминала 33 метра.





Това не е сцена от научнофантастичен филм, а напълно реална ситуация, коята ще се случи с пускането на 5G мрежи от телекомите. Защото новата технология ще даде възможност за развитието на т.нар. свързани автономни автомобили, които се самоуправляват без директна човешка намеса.

Представете си колко живота ще бъдат спасени благодарение на това, че колата ще реагира 250 пъти по-бързо, отколкото може да го направи шофьорът.

Технологията ще даде нов импулс на развитието на бизнеса, гейминга, стрийминга на видео и още много други. Съдържанието, което се излъчва, освен че ще е с високо качество на картината, ще се гледа в реално време, без накъсване и забавяне. В момента, за да изтеглите един филм с добро качество, са нужни няколко или десетки минути, но с 5G мрежата ще са достатъчни само няколко секунди. Ако пък някога ви се е случвало да сте на концерт или футболен мач и мобилният интернет се е забавял или изчезвал, това се дължи на сравнително ограничения капацитет на 4G мрежата. А 5G поддържа до 1 000 000 устройства на квадратен километър и на практика проблемът с липсата на интернет ще изчезне.

За геймърите ще е истински празник, защото игрите с добавена реалност ще са достъпни без проблем и от мобилно устройство.





Гледането на спорт или концерт също ще се промени из основи. Защото VR очилата ще дадат възможност за ризлични гледни точки - например от тази на съдията по време на мач или от сцената на концерт. Да не говорим, че виртуалната реалност ще създава усещането, че зрителят не е на дивана вкъщи, а присъства пряко на събитието. Купуването на билет също ще се промени, защото всеки ще може да провери чрез триизмерно изображение къде най-добре се вижда или чува.

Поръчването на храна за вкъщи ще е възможно от много повече ресторанти, а не от най-близкия. Защото 5G ще позволи използването на дронове за доставките и разстоянията вече няма да имат значение.

А познатите ни сега разговори ще се променят значително. С 5G слагате VR очила, обаждате се на близък или приятел и той се появява пред вас в триизмерна холограма, все едно сте един до друг в стаята.

Операции и други медицински интервенции и прегледи ще могат да се правят от всяка точка на света и дори няма да е необходимо доктор и пациент да са в една стая.

Същото се отнася и за образование от разстояние. Индустрията ще стане в пъти по-ефективна чрез използването на роботи.





Ще има възможност за умни домове - всякакви уреди да се свържат към мобилно устройство и да се управляват чрез него. Ще се появяват и т.нар. умни градове с интелигентни системи за управление на трафика, паркирането, извозването на отпадъците, управление на ВиК инфраструктурата и още много други улеснения.

5G позволява и т.нар. Network slicing или разделянето на една мрежа на отделни части, които имат различни характеристики и всяка работи независимо. Така нуждата от капацитет може да се пренасочи там, където има повече потребители, без да се нарушава качеството за останалите.

Всъщност няма да остане сфера от живота ни, която да не е повлияна от 5G. Ето защо без никакви задръжки технологията може да се нарече новата революция за човечеството.

Като всяка нова технология и тази има критици. Витаят слухове за вредно влияние от 5G мрежите върху човека, за които обаче няма никакви научи доказателства. Дори обратното - 5G използва високочестотни ленти с много висок капацитет, но по-късата дължина на вълните означава, че покриват по-малка площ. Заради това ще се наложи да бъдат поставени по-голям брой малки клетки (small cells), които ще работят с по-малка мощност от сегашните.

Това означава само едно - по-малко излъчвания в околната среда. А приетите в България норми на допустими радиоизлъчвания в населени места са по-строги от тези в Западна Европа. За честотен обхват от 0,3 до 30 GHz пределно допустимите нива за напрегнатостта на електромагнитното поле е до 10 хW/cm2. За сравнение в Западна Европа тази норма варира между 400-900 хW/cm2.

5G мрежи вече има по света. В Германия през септември новата технология е достъпна в 5 града. От началото на годината се очаква да тръгне и в Австрия. Преди дни пък Китай стартира най-голямата засега 5G мрежа, която обхваща 50 града. Усилено за въвеждане на новата техноложгия се работи в САЩ, Южна Корея, Швеция, Турция, Япония и други държави.





България не изостава, защото и трите мобилни оператора вече тестват 5G. У нас най-сериозната пречка пред технологията всъщност е липсата на достатъчно честоти. Те трябва да бъдат освободени от държавата и да се предоставят на телекомите. Най-подходящите за тази цел са в ниския честотен спектър (около 700 MHz), който сега е под контрола на военните. В момента текат разговори между държавата и операторите за постигането на приемливи цени на честотите, за да може бизнеса да планира инвестициите си и така да се премахне една от спънките за старта на изграждане на необходимата инфраструктура.

За нейното бързо навлизане проблем може да се окаже и строителният режим. В момента дори за надграждането на съществуващите предавателни станции трябва да се мине процедура като за изцяло ново строителство. Провеждат се разговори с държавата и за по-облекчен режим.

Въпреки спънките операторите у нас вече тестваха и планират старт на работата по изграждане на 5G мрежи, което се очаква да отнеме около две години, а при търговския си старт 5G ще навлиза поетапно и ще съжителства с 4G мрежите. Разбира се, с условието да има и устройства, които поддържат новата технология. Засега те не са много, тъй като производителите искат да избегнат грешката при старта на 4G преди десетина години. Тогава първо се появиха телефоните, а след това и технологията. Затова сега новите устройства се появяват на пазара, след като технологията е готова и приложима за масова употреба.


Четете още:

🔴 Алчни сте, превърнахте ни в бели робини!

🔴 Помориец спечели международно компютърно състезание в Париж

🔴 св. Мина имен ден 11 ноември 2019, житие на светеца чудотворец





Източник: 24 часа





Коментари

горе