Огромни насекоми нападат България





Огромни дървеници от Африка превземат родината ни заради затоплянето на климата. 10-сантиметровите чудовища вече са стигнали до вътрешността на страната.






Последно те са забелязани да се разхождат необезпокоявани в няколко пловдивски квартала. Огромната и сякаш бронирана буболечка е откривана по тераси, жилищни входове, прозорци и площадки. Оказва се, че става въпрос за нилска водоплавка, или както е по-известна, голяма водна дървеница.






"Големи са наистина. Това са едни насекоми от рода на дървениците. Хранят се с малки рибки, тъй като са водоплаващи, въпреки че летят", коментира доц. Петър Берон, изследовател и един от най-големите експерти по насекоми.

Нилската водоплавка е известна със засадите си, от които светкавично напада водни обитатели. При нападението насекомото инжектира силно разяждаща течност и изсмуква жертвата. Тяхната родина е Азия. Не е ясно как са емигрирали у нас, но се знае, че това е станало отдавна.






"Отдавна има такива насекоми у нас, те се размножават тук. По-рано се срещаха само в южните части на страната - Бургаско и Петричко. Със затоплянето на климата са навлезли и във вътрешността", допълва Берон пред "България Днес".






Буболечките са известни и с може би най-болезнените ухапвания на хора, които не нанасят медицински поражения, но причиняват страдание, вероятно заради инжектираната в раната течност. При ухапване специалистите съветват да се бие ваксина против тетанус.

"За хората са безопасни и безвредни. Нищо че са толкова големи. Възможно е да има инциденти с тях. Все пак всяко животно реагира, когато го хванеш с ръка. Предните крака, с които ловят храната си, са доста остри и ако те защипят, е болезнено, но не и опасно. Нито са отровни, нито пренасят болести", категоричен е доц. Берон.






Четете още:

🔴 Професор съветва: кисело зеле, туршии и луканка срещу грип

🔴 Баба и дядо просяци трупат по 500 лева на ден

🔴 Откараха Нина Добрев в болница, в анафилактичен шок е





Източник: plovdiv24





Коментари

горе