Зимата почва другата седмица, живакът пада до 5°





„Зима ще има тази година, разбира се, поръчали сме. Тя ще си дойде в зимните месеци”, каза проф. Георги Рачев за „Ретро”. Той бе помолен да коментира неочаквано топлото време, задържало се и през ноември, което е идеално за разпространението на различни вируси, както и да направи прогноза за идните месеци.






Това топло време не е прецедент, случва се, да кажем, два пъти на десетина-петнайсет години, добави той. „През 2012 г. есента пак беше топла, и то доста. Миналата година - също. Но вървим вече бавно към зазимяване, слънцето вече е много ниско над хоризонта”.






Ще продължи да е топло още една седмица с над нормалните температури, добави проф. Рачев. „Но тези 20-ина градуса, които ги имаше и в София, вече няма да ги има. След една седмица температурите ще постигнат нормалните за края на ноември стойности. Минималните ще бъдат вече между 2 и 5°, а максималните - между 10 и 15°. В Източна България и южните райони ще е малко по топло”.






Според него докъм 25-28 ноември сняг почти не се очертава. „Че някъде в планините ще падне някоя снежинка, това е отделен въпрос. Първите снеговалежи в планините обикновено се формират за студентския празник 8 декември. А в ниското никой не може да ви каже дата. В следващите 10 дни чудо трябва да стане, за да падне сняг”.






Мека зима в Европа с температури 2 градуса над нормалното прогнозират световните метеорологични центрове. „В България средната зимна температура през декември, януари и февруари ще бъде по-висока с около 1 градуса. Което не значи, че няма да има сняг, че няма да има заледявания, поледици, вихрушки. Всичко ще си има, но за по-кратко време и по-рядко”, коментира проф. Рачев.


Четете още:

🔴 Отстраниха 1 кг тумор от мозъка на мъж в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

🔴 Откриха тялото на изгубената жена в Рила

🔴 Психоложката Лилия каза замесени ли са с колежката й в сексскандала (ВИДЕО)





Източник: Ретро





Коментари

горе