СЪДБИ. Горнооряховка стана тираджийка, за да помага финансово на децата си



50-годишната горнооряховка Йорданка Кинова подхвана необичайна за жена професия, за да осигури средства за прехрана на децата си. От пет години тя е шофьор на тежкотоварен автомобил и обикаля Европа с него, като за това получава заплата в порядъка на 1500 – 2000 лв. в зависимост от курсовете, които извършва.





„По професия съм инженер, преди години работех в завод „Червена звезда“ в Дебелец и получавах добри пари. След като предприятието фалира, останах без препитание и се хващах на работа тук-там. Парите обаче никога не стигаха“, разказа жената. Преди няколко години съпругът и баща на двете й деца починал и се наложило Йорданка да открие доходоносна професия. „Имаше моменти, в които изкарвахме цяла седмица само на боб и филийки с маргарин. Тогава кумът от сватбата ми предложи да изкарам категории C + Е и да стана шофьор на ТИР във фирмата, в която работи той, и ме препоръча. Курсовете платих с кредит. Първоначално не искаха да ме наемат, защото нямах опит и известно време пътувах с него, докато науча тънкостите“, сподели 50-годишната жена.





Казва, че не се срамува от работата си и дори шофира с удоволствие. Твърди, че й харесва да е на път и да опознава нови места. Не й било трудно да замени домашния уют за тясната кабина, която е нейната импровизирана кухня, спалня и всекидневна. „Единственото, което не ми харесва, е, че диспечерката постоянно звънни по телефона да ме пита, ако се отклоня от маршрута или спра за малко, тъй като всеки ТИР е оборудван с GPS”, коментира Йорданка.





Тя е майка на 25-годишна дъщеря и 18-годишен син. И двамата учат и живеят в семейното жилище. Момичето е последна година студентка по туризъм във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, а момчето ще бъде абитуриент на Професионалната гимназия по електроника в Горна Оряховица.

„Възпитанието на децата ми става по телефона и с Фейсбук. Аз отсъствам със седмици и ако не са новите технологии, няма как да поддържаме връзка. Смятам обаче, че това не ме прави лоша майка, защото те вече са големи, научила съм ги на добродетели, а и всичко, което правя, е за тях“, сподели тя.





Най-голямото желание на Йорданка е да стане баба. Твърди, че всеки месец отделя пари, които ще преведе по сметката на внучето си, когато се роди, и ще продължи да внася, докато то навърши пълнолетие.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Официално бе открит Център „Малката България“

🔴 Казват, че при Живков беше по-добре. Да видим:

🔴 Шофьорът, убил дете с камиона си в Русе: Бабата да го е държала, където трябва (ВИДЕО)





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе