ПЛИСКА – ВРАТА КЪМ НЕБЕТО



Някой замислял ли се е: защо имената и на двете първи български столици – Плиска и Преслав – започват с „П“? Случайно ли е това? Нека да приемем, че е случайно, въпреки, че случайности за каквото и да е, всъщност няма. Има едно нещо, обаче, което всички трябва да знаят: в имената на градовете, в частност – на столиците, формирали се в течение на векове и хилядолетия, стои закодирано най-важното от съответните техни същности, като програми за действие. Особено в първата буква (звук) на името. Но за да стане по-ясно за какво иде реч, най-добре ще е да разгледаме няколко примера с други държави и с техните столици.





Както знаем, водещ териториален (базисен) зодиакален знак на САЩ е Близнаци. Такава е доминиращата еманация на природата в тази страна, открита по опитен път. И тя се проявява подобно на матрица за американците и за прииждащите емигранти, като ги формира по свой образ и подобие. Затова САЩ са световни лидери в информационните технологии и в търговията. Освен това, както никъде другаде, изключителна необходимост там е автомобилът (транспортното средство). Най-нужни са и доброто владеене на езика и комуникативните способности – все атрибути на Близнаци. А столица на САЩ е Вашингтон (Washington), където W съответства на числото 5 (23), на планетата Меркурий и пак на знака Близнаци. Също както и най-големия американски град Ню Йорк (New York), където N отново съответства на 5 (14), на планетата Меркурий и на знака Близнаци.





Друг пример: Русия, със столица Москва. Добре е известно, че тази страна, разполагаща с най-голямата територия в света, се подчинява главно на небесния сектор, наречен Водолей. И той именно налага и своята матрица, като основна за цяла Русия. А кое е най-видимото от водолейското там? Революциите, мащабните обществени експерименти и непрекъснатото търсене на нови обществени форми! И това, както никъде другаде. Столицата пък е Москва, където „М“ „отговаря“ на числото 13 (4), на планетата Уран и на знака Водолей. Отново твърде красноречиво, нали? Междувпрочем, главната небесна причина за настоящият конфликт между Украйна и Русия е в това, че едната страна базисно се управлява от Телец (Украйна), а другата – от Водолей (Русия). А тези два знака, ако и да имат някои сходства, всъщност са доста различни. А това предполага осезаеми разлики – и в народопсихологията, и в ценностните системи. Нищо, че съответните народи толкова време са живяли в една обща държава и говорят на най-близки езици.





Но да се върнем към столиците на САЩ и на Русия, където са изкристализирали сили, спомагащи да израстват там лидери, които постоянно „дърпат“ своите страни напред, в непрекъснати опити и стремежи към световно лидерство. За да стане така, че при съответните два знака – Близнаци и Водолей – да има непрекъсната надпревара за налагането на техните зодиакални матрици (култури, ценности). Щото целта винаги е била: да бъдат вкарани в тях колкото е възможно повече страни и народи от останалия свят. Неприятното за България (базисен Козирог) тук е, че и двете матрици са най-неподходящи за страната ни, защото в единия случай Козирог (България) попада в 8-ми базисен дом (матрица на Близнаци – САЩ), а в другия (матрица на Водолей – Русия) – в 12-ти базисен дом. Затуй имаме най-голяма, жизнена необходимост да сме максимално независими и от двете. Но това е друга и твърде сериозна и обширна тема.





Още един, този път нашенски пример – София. Преди това Сердонполис, после Сердика, после Средец и все с начално „С“. Всъщност София не е единствената столица по нашите земи, чието име да започва със „С“. Първата такава е столицата на траките Севтополис. Но какво задвижва „С“ в този случай? Задвижва Марс и знаците Скорпион и Овен, които в базисната матрица на нашата земя (Козирог) съответстват на 11-ти базисен дом (свобода, плурализъм, обществени фракции, сепаратизъм) и на 4-ти базисен дом (корени, съпротива на властта, нестихваща борба за власт, недоволства, преврати, външна зависимост). А това противоречи на единството на страната ни и на нейната консолидация и независимост – нали стана вече ясно, че първата буква на столицата определя естеството на лидерите, които формира тя, както и посоката, която бива следвана. Тъй, че твърде добре би било да се запознаем по-подробно с историята на тракийското одриско царство, когато негова столица е била Севтополис. Сигурно това ще ни подскаже и днес за най-важни ориентири.





Но нека да се върнем към Плиска и Преслав. И да се опитаме да разберем по същия начин какви лидери са формирали те, с това „П“ в началото? Тази буква (звук) съответства на 7, на Нептун и на знака Риби. А Риби съответства на какво? На поетичното в хората, на стремежа към вдъхновение и на изкуствата. Затова на български език имаме и такива думи като песен, поезия, писменост, писател, пламък, подвиг… които изобразяват онова или онези, които имат свойството да повдигат човека на гребена на вдъхновението. Освен това, Риби попада в 3 базисен дом (слово, писменост, образование, съседни страни, пътувания, връзки) в матрицата на Козирога (България). Тъй, че ето към какво са водели България нейните лидери (царе), когато нейна столица е била Плиска или Преслав – към Плисковско-Преславската и към Охридската школи, дали голям тласък на изкуствата и направили старобългарският четвъртият световен език.

Почти никой не се заглежда във формата на буквата „П“, но нека и това да направим сега. За какво ви напомня тя? Най-вече за врата. Пък нали има и такава дума за врата – порта. Но има и други думи с „П“: преминаване, проход, преход, поход, през, път, пътуване, планина… И всички те  насочват мисълта ни към приблизително същото: преминаване от едно място на друго, или от едно състояние – в друго. И това е така, защото в дългия процес при създаване и употреба на думите и буквите, в последните е била вграждана форма и образност, закодирали в себе си скрита енергия и информация. Тъй, че има ли българска дума, започваща с „П“, има и влизане (вход) някъде и преминаване нанякъде. И същото с особена сила важи за имената на градовете и столиците, които идват от древността.

А какво означава втората буква (звук)? Мястото (състоянието) в което и към което преминаваме (влизаме). И когато втората буква е „Л“, както е при Плиска, туй значи: преминаваме през високо (Л) място, както е в думата планина. Или пък – в друго, „по-високо“ състояние (измерение), както е в думата пламък. Защото „Л“, особено в класическия му вариант, е стилиризирано изображение на височина, връх. Следователно думата планина най-кратко означава: преминаване през високо място. И още – през врата (П) към Небето (Л). Не случайно траките са правили своите светилища в планините. А когато думата е Плиска, то ясно е, че там планина няма и днес, но сигурно е имало особен вид ВРАТА КЪМ НЕБЕТО. И кой знае дали още няма такава?!


Четете още:

🔴 Може ли България да изчезне за 11 минути

🔴 Сляпо българче стана детето чудо на САЩ (ВИДЕО)

🔴 Слави Трифонов на тотална война с всички





Източник: tayni





Коментари

горе