Храним бежанците двойно по скъпо от децата и болните



Държавата храни всеки бежанец у нас два пъти по-скъпо, отколкото е отредено за болните, затворниците и дори децата в забавачките. Това стана ясно от проверка  за обществените поръчки, пуснати от Държавната агенция за бежанците, в общо четирите центъра на територията на страната.

Според нея България отделя малко над 5 милиона лева без ДДС за готвенето и доставката на блюдата на мигрантите в София, Харманли, Пъстрогор и в село Баня. Кой ще спечели поръчката, ще стане ясно в началото на януари 2020 г.





От институцията уточняват, че стойността на единичната цена за 1 пълен храноден за човек с включени всички разходи не следва да надвишава 6.67 лв. без ДДС (или 8 лева с налога). Цената е формирана при цена на храноден 4.80 лв. без ДДС за готова храна и не повече от 1,87 лв. без ДДС за всички разходи (като се имат предвид доставките, в случай на кетъринг – б.р.).





За сравнение, средно децата в държавните забавачки се хранят за между 1,49 и 1,80 лева без ДДС, като манджите са и за закуска, обяд и следобедно хапване. А в болниците на бюджетна издръжка мизата е средно 3,50 лева за целия ден. В българските затвори издръжката само за храненето е около 2,02 лева без ДДС.





Това са суми, които на много места включват и доставката, тъй като редица детски градини, ясли, училища, лечебници и пандизи не разполагат със собствени кухни и столове






Четете още:

🔴 Перник бедства, а водопровод от Витоша снабдява тузарския "Делта Хил", кой живее там?

🔴 Пак предсказание на Ванга за трета световна война

🔴 Пловдивчанин издирва 48 години спасител на миньор





Източник: СВОБОДНО СЛОВО





Коментари

горе