БГ музика и багри в Хамбург



В  празнично настроение и творчески дух с неписаното мото „Българско слово, музика и багри от Хамбург“ в дома на семейство д-р Емилия Юкер и професор Манфред Юкер бе отбелязана 14-та годишнина от основаването на Клуба на българските жени и българските семейства  в германския мегаполис.  Началото е на 4  декември 2005-а по идея на Емилия Юкер, чието сърце бие за диаспората ни в Хамбург, и  още 19 българи.  Клубът бързо попълва редиците си с представители на двата етноса с различни   професии и образование, но обединени от любовта към нашата култура, към екологията и спорта.





Неправителствената организация се ползва и с подкрепата  на почетния консул за България в Хамбург професор д-р Герд Имайер. Благородната цел на клуба е да подпомага развитието на български таланти във всички жанрове, да стимулира тяхното творчество и реализация в духовния живот на Хамбург, като предоставя възможности и сцена за изявите им. Известният литературен конкурс, учреден през 2006-а, е единствен по рода си. През клуба, който поддържа приятелски връзки с институции в България, Германия и Франция, са преминали  5 хиляди българи.





„Тази година  бе много успешна за нас - откри вечерта председателката Емилия Юкер. Успяхме да се запишем  в конкурса „Българка на годината“ - световно състезание, в което участват хиляди сънародници от различни континенти. Ние сме малка организация,  нямаме свой бюджет и материална база, но имаме сърца - успяхме да защитим  тези, които ни обичат“.  Конкурсът носи името на Света Злата Мъгленска, канонизирана от православната църква като великомъченица, останала вярна на своята религия и български род, символ на традиционните добродетели на българката - красота , сила и воля в трудни ситуации, проверка за човешко достойнство и нравственост. “Време, когато българската реч е била символ и на друга култура и религия.





И днес  българската култура  трябва да се защитава така, че да бъде интегрирана, а не претопена“, категорична е Емилия Юкер. През 2018-а оперната певица Людмила Георгиева  беше номинирана за „Българка на годината“ – като артист, който 20 години  работи за формирането и разпространението на националната хорова класика пред хамбургската общественост. С многобройните си безплатни концерти на български език тя  издига националното самосъзнание и културната идентичност на нашенците в Германия.





Държавната агенция за българите в чужбина я награди с грамота. В ежегодния литературен конкурс  на българите в Клуба отличителен знак и първа награда в раздел „Журналистика“ получи Христина Въчева, която живее в Хамбург - за  художественото ѝ творчество на български език  с особено голям обществен принос чрез отразяване живота на диаспората.  Христина Въчева представи стихове от третата си поетична книга „Родопа, люлка за сърцето ми“ на фона на “Бела съм, бела, юначе“ и „Руфинка е болна легнала“. Музикалният съпровод бе на народната певица Вержиния Хашимова. А на фона на „Пролетния валс“ на Шопен авторката  прочете своя  лирика и получи заслужени овации.





Специално отличие в същия раздел получи и сайта на българите в Австрия. В раздел „Проза“ победи Димитър Георгиев за разказа му “История за смисъла на тоя живот“, публикуван в блога на българите в Хамбург.  С приз от тържеството си тръгна и Гергана Науман от Българо-немското дружество в Хановър. Силна изява направи  група „Хумор“  и  фолклорната формация „Българи“, колективен член на Клуба. Вержиния Хашимова и Дени Калчева извисиха глас за букет от народни песни. Емилия Юкер, която участва в тазгодишната изложба на Университетската клиника Епендорф, представи свои картини.  Авторски платна показа и художникът Бранимир Георгиев. Уютният и елегантен дом на семейство Юкер е истински оазис на българщината,  в който диаспората утвърждава и популяризирането националната духовност,  култура и традиции  в Германия.

Д-р Христо Алексиев, Емилия Юкер - председател на Клуба на българските жени и семейства, професор Манфред Юкер


Четете още:

🔴 Герганчетата от Ню Йорк във Виена и София… Неповторими мигове

🔴 Прокуратурата и социалните се заемат с майката на отровените деца от Кардам

🔴 Кметът, който стана свещеник, прописа книги





Източник: Стандарт





Коментари

горе