Кардиологът доц. Сотир Марчев: Ето как да се предпазите от инфаркт  





Кардиологът доц. д-р Сотир Марчев даде ценни съвети за здравето на сърцето, които да изпълняваме стриктно в зимния период, който всъщност е най-наситен с инфаркти и сърдечни болести.





Всички проучвания показват, че през януари хората в напреднала възраст са най-застрашени от сърдечни атаки, а за да ги предотвратим, не е необходимо да се тъпчем с лекарства. По думите на д-р Марчев кръвното е хубаво да бъде под стойностите 140 на 90.






„Ако е над тези стойности, трябва да се иде на лекар. Ако е малко над 140 на 90, първото, което препоръчваме, е отслабване, движение и намаляване на солта. Ако това не помогне – лекарства“, казва той. За пулса кардиологът заяви, че трябва да е между 50 и 100 удара в минута. Ако пулсът е под 50 или над 100, отново трябва да си обърнем внимание.






Доц. Марчев подчертава, че цигарите са едно от нещата, които учестяват пулса. Рецептата за крепко сърдечно здраве, която той е препоръчва, е съвсем проста – да изминаваме по около 7500 крачки на ден. Тази норма доказано удължава живота. За да разберем дали сме я покрили, има приложения на телефоните, които броят стъпките ни, както и специални гривни, които също ги мерят безпогрешно. Специалистът напомня, че и сънят е важен, за да държим инфаркта на страна.






„Хората, които спят под 6 ч. на денонощие, имат сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система. В противен случай се качват кръвно и килограми“, казва д-р Марчев. Той съобщи и какви годишни профилактични прегледи за сърцето да правим. „Искаме на всеки човек гликираният хемоглобин да е под 7, кръвната захар да е под 6, общият холестерол да е под 5, лошият холестерол да е под 3, триглицеридите да са под 2 и добрият холестерол – HDO, да е над 1. По новия рамков договор тези изследвания личният лекар вече може да ни ги даде“, коментира той.


Четете още:

🔴 СНИМКИ показват голямата любов между закланата Андрея и приятеля й

🔴 В Австрия осъдиха българка да върне близо 60 000 евро

🔴 Аксел първо убил Андреа, след това я изнасилил





Източник: Ретро





Коментари

горе