Пълните идиоти вече са тук



Министърът на външните работи Екатерина Захариева се похвали по радиото че в МВнР са измислили хитра кампания, която щяла да доведе до премахване на американските визи за българите.  Министерството щяло да издири хора, които да кандидатстват за визи за Америка, без обаче никакво намерение да пътуват. Нещо като мъртвите души на чиновника Чичиков в аранжимент на Захариева. Така чрез изцяло екстензивен подход щял да се намали процентът на отказаните визи, от който пък зависи отпадането на визовия режим за българите.





Може би трябва да ви го повторя два-три пъти, защото и аз от първия път не схванах как е възможно такава идиотия да се роди в нечия глава.

Много са хитри нашите дипломати! Както казват в Пазарджик, като листни въшки са хитри.

Съгласно Закона за имиграцията и гражданството на САЩ, за да се включи една държава в Програмата за премахване на визите, отказаните визи с неимигрантска цел на нейни граждани трябва да са по-малко от 3% годишно. В момента само гражданите на 5 държави от ЕС пътуват с визи за САЩ: България, Полша, Румъния, Хърватия и Кипър. И само при 4 от тях отказите са над 3% (без Кипър).





По данни на НСИ през 2018 година за САЩ са пътували 20 065 българи. Според министър Захариева отказаните визи в момента били „9 и малко“ процента. На 25 ноември във връзка с посещението на Борисов в САЩ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев съобщи друг процент – 11% Това е много по-близо до истината от гледна точка на динамиката на намаляването на отказите през последните години – от 17,3% през 2015 на 16,9% през 2016 г., на 14,97% през 2017 г. Та истината е, че в момента са малко над 11%.





И така, ако са отказани  визи на 11% от кандидатите, това прави 2480 души, ако вярно смятам. (През 2015 г. Даниел Митов успя да издейства да се броят хората а не отказите, защото някои кандидати имат по повече от един отказ.) За да могат тези 2480 души да станат 3% от всички кандидатствали, тогава трябва да кандидатстват 82 666 души. Тоест, МВнР трябва да мобилизира още около 60 000 души и всички те да получат визи. Но няма как да няма фира, както и да са подбирани хората. Та реалната бройка на „мъртвите души“ вероятно трябва да е 70-80 000 души. Но американците не дават визите като потропаш на вратата. Само таксата за разглеждане на документите е 160 долара, които не се връщат при отказ. Колкото и патриотично настроени да са събраните от Външно граждани, все пак 160 долара са си 160 долара – 281 лв. и 60 ст. по курса на деня! Затова ще трябва Външно да се бръкне с 12 800 000 долара (22 528 000 лв.) само за такси за визите. Фирмите, които подготвят и придвижват документите, вземат по 60-70лева. Да не слягаме в сметката, че човек трябва да загуби ден-два, за да подготви документите за кандидатстване, да отиде на интервю и т.н.





Като казах интервю, та се сещам, че първият въпрос, естествено, е за целта на пътуването, от което зависи за какъв вид виза се кандидатства. И тогава нашата мъртва душа трябва да излъже. Защото няма как да каже, че просто иска да си има щатска виза, щото колекционира визи например.

Захариева изобщо не е наясно каква глупост е измислила, защото гордо съобщи, че през март у нас ще пристигне „зам.-държавният секретар, който отговаря за консулската дейност“ и тя смята да му предложи въпросната кампания за търсене на хора с добро визово досие, които да направят калабалък, без обаче да пътуват. Малко става като Хитър Петър и Настрадин Ходжа. Седни тука г-н Бийгън да подпираш плета, докато аз ида да си взема торбата с лъжите… Много идиотско ми се струва.

Преди време написах: След полуидиотите идват пълните идиоти. Но май съм се объркал. Те вече са тук…

Д-р: Тони Филипов  






Четете още:

🔴 Бащата на Андреа: Ние нямаме държава!

🔴 Д-р Станимир Сираков, който е сред 36-имата в света със сертификат за невроинтервенции

🔴 Тази красива българка покори Мис Вселена СНИМКИ





Източник: reduta





Коментари

горе