800 години от основаването на Ивановския скален манастир



Подготвя се отбелязването на 800-та годишнина от основаването на Ивановския скален манастир.

Областният управител на област Русе Галин Григоров и неговият заместник Валентин Колев се срещнаха с Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

По време на срещата беше обсъдена подготовката на предстоящите чествания по случай 800-та годишнина от основаването на Ивановския скален манастир.





Програмата предвижда празнични инициативи и богослужения както през 2020-та година, така и през идната 2021-ва. Сред събитията, които са включени са провеждане на научна конференция, посветена на историята и духовността на Светата обител, както и тържествени молебени на по-значими дати и църковни празници, свързани с нея.





Идеята е по този начин да се популяризира един от най-значимите обекти на средновековното църковно и културно наследство в България под закрилата на Юнеско.

Обмислят се и мерки за подобряване на инфраструктурата и достъпа до всички скални църкви, намиращи в района. Обсъдена беше и възможността останалите скални църкви да бъдат също включени в Списъка на световното културно и природно наследство.





В най-скоро време ще се проведе и среща в разширен формат с участие на всички заинтересовани институции, като Областна администрация Русе, Община Иваново, Русенска Света Митрополия, както и Регионалния исторически музей. Заедно те ще изготвят подробен план за действие и така ще конкретизират набелязаните дейности за постигане на съответните цели.






Четете още:

🔴 Нешка Робева е бясна! Никой не очакваше тези думи от нея!

🔴 Според зодията: Най-щастливия ви ден за 2020 г.

🔴 Тъжно! Месец няма кой да погребе Марио Трифонов





Източник: dunavmost





Коментари

горе