Заплатите скачат! Наистина ли?





Ръст на заплатите през 2020 година прогнозират анализатори въз основа на икономическите показатели в България през изминалата година.

От Министерството на финансите отчитат забавяне на растежа на БВП през трето тримесечие до 3,1% на годишна база. Според краткосрочната бизнес статистика в края на предходната година строителната продукция и търговията на дребно се забавили своя темп, на фона на ръст в производството и оборота в промишлеността, предаде БНТ. Инфлацията е била 2,2%, или с процент повече спрямо края на 2018 година, заради поскъпването с около 0,5% на промишлените стоки и на преработените храни.






На този фон българинът е теглил повече кредити през миналата година, над 7 на сто от предходната, като по този начин е гласувал доверие на икономическата перспектива у нас. Само в края на 2019 г. жилищните банкови заеми са нараснали с 14 на сто, потребителските - с малко над 10%, а фирмените - с над 7%.






Държавната хазна също се е радвала на добро финансово здраве с ръст от над 11 на сто бюджетни постъпления. Според анализа те се дължат на увеличените в края на годината с 8,7% данъчни приходи, 11% здравноосигурителни вноски и на 25% неданъчни приходи.






На базата на сравнително позитивните показатели през 2019 г. анализаторите прогнозират ръст на заплатите през новата година и дефицит на работна сила.






Четете още:

🔴 Родителите на отнетото от германските служби бебе го видяха за кратко

🔴 Момче от Кърджали намери портмоне с голяма сума пари и го върна

🔴 Реших, че се отричам от България и имам основателни причини да я напусна





Източник: glas





Коментари

горе