Германия: краят на златните години



Германската икономика включва на по-ниска предавка - в резултат от търговските войни, глобалните конфликти и хилавата икономическа конюнктура в световен мащаб. През 2019 година Германия за десета поредна година отбеляза икономически ръст, макар и само с 0,6 на сто. За сравнение: през 2018 година стопанството нарасна с 1,5%, а през 2017 - дори с 2,5 процента.





Германската икономика в голяма степен зависи от експорта, а както Брекзитът, така и търговските спорове създадоха несигурност у потребителите и парализираха редица инвестиции. Това най-болезнено усетиха такива ключови отрасли като автоиндустрията, машиностроенето и химическата индустрия.





Моторът: вътрешното потребление

Федералната статистическа служба съобщава, че растежът от 0,6% се дължи преди всичко на потреблението. Миналата година частните домакинства са изхарчили 1,6% повече пари в сравнение с предишните две години. Други положителни фактори са строителният бум и държавните плащания в социалната сфера и за заплати на чиновниците и служителите.





Тимо Волмерсхойзер от мюнхенския Институт за икономически изследвания твърди, че сегашното отслабване на германската индустрия не заразява другите икономически сфери - за разлика от случилото се по време на еврокризата. Друг икономист, Мартин Морисън, също не вижда ситуацията в черни краски. Според него, Германия е още далеч от рецесията, защото след претоварването на капацитетите в индустрията и строителството през 2017-2018, сегашният спад е нормален. Оптимист е и икономистът Флориан Хензе, който дори смята, че през следващите две години икономическият ръст отново ще се върне на равнище около 1,5%. „Спадът в световната търговия засегна Германия повече от която и да било друга голяма икономика. В условията на глобална несигурност и на предизвикателства към германската автомобилна индустрия са възможни всякакви разочарования, но засега тенденцията остава положителна", казва Хензе.





"Страна, която похърква"

Изпълнителният директор на германската Търговско-промишлена камара Мартин Ванзлебен припомня обаче, че единствено стабилната вътрешна конюнктура е предпазила страната от по-големи неприятности. Макар да не се опасява от сериозно свиване на икономическия потенциал, експертът е убеден, че Германия трябва да заложи на повече държавни инвестиции в инфраструктурата и образованието.

Да не забравяме и това: Световната банка дава сравнително лоша оценка за конкурентоспособността на германската икономика. В своя класация Световната банка поставя Германия едва на 22 място - след държави като Северна Македония и Грузия. „Ние сме страна, която похърква, след като десет години се чувствахме толкова добре", иронично обобщава Дитер Кемпф, президент на Съюза на германската индустрия. И други експерти смятат, че конкурентоспособността на Германия страда поради растящата цена на енергията, високите данъци и прекалената бюрокрация.





Големият проблем: застаряването на населението

Макар икономическите институти да прогнозират за идните години рекордна трудова заетост, още в рамките на десетилетието ще проличат отрицателните последствия от демографския обрат. Федералната статистическа служба смята, че през 2035 година хората в трудоспособна възраст ще са с 4 до 6 милиона по-малко, отколкото в момента, а недостигът на квалифицирана работна ръка допълнително ще се изостри.





Ключовият проблем е застаряването на германското общество. През 2022 година в страната ще живеят 6,2 милиона души над 80-годишна възраст, докато през 2018 броят им е бил 5,4 милиона. Тази тенденция рязко ще увеличи разходите на пенсионните и здравните каси, тоест - гражданите и фирмите ще трябва да плащат по-високи вноски за осигуровки. А това ще се отрази отрицателно на потреблението и на цялостната икономическа конюнктура.





Добрата новина идва от бюджетния баланс на Германия. Германският бюджет за 2019 отново приключи с излишък, при това рекордно голям: близо 50 милиарда евро.


Четете още:

🔴 Пловдивски кмет влиза в затвора за корупция

🔴 Миро оцеля на косъм от смъртта

🔴 Разтърсващо: Купон и полиция в дома на Радослав ден преди да се запали





Източник: fakti





Коментари

горе