Ден по ден симптомите и лечението на COVID-19



По данни на СЗО, 80 на сто от потвърдените лабораторни случаи са леки или умерени, 14% – сериозни, а 6% – критични. Трябва да имаме предвид, че лек случай на COVID-19 не се равнява на лека настинка. Симптомите могат да бъдат доста неприятни. В категорията леки/умерени попадате единствено, ако не се нуждаете от кислород. Сериозните случаи на COVID-19 се нуждаят от снабдяване с кислород, докато критичните са свързани с респираторна или полиорганна недостатъчност.

Симптомите, лечението и продължителността на заболяването варират в зависимост от това към коя от 4-те категории пациенти попадате – лека, умерена, сериозна или критична.





Ето как COVID-19 изглежда ден по ден за всяко едно от четирите нива.

За да се появят първите симптоми, могат да минат най-малко 2 или най-малко 14 дни. Именно това е периодът, в който може да ви се стори, че имате настинка. Много от пациентите имат висока температура. Според СЗО 88% от хората с COVID-19 са имали температура. Друго изследване, направено от китайски учени, показва, че само 44% от пациентите са имали температура, когато са постъпили в болницата, но впоследствие 89% са вдигнали.





Съществуват и някои случаи на хора с проблеми с храносмилателната система – диария, гадене, повръщане и/или дискомфорт в коремната област. Възможно е да се появят няколко дни преди респираторните симптоми. Това обаче не е нормата, тъй като COVID-19 е респираторно заболяване. Това означава, че при повечето пациенти вирусът ще се започне и приключи с дробовете.

В първите дни на инфекцията вирусът напада клетките на белите дробове. Това може да увреди т.нар. Cilium – ресничките, които поддържат дихателните пътища чисти от слуз и малки частици. Когато клетките се инфектират, те умират и падат. Така способността на тялото ви да държи външните частици настрана от трахеята и дробовете намалява. Възпалението нанася щети, а щетите – допълнително възпаление. Този цикъл може да продължи, докато не останат здрави тъкани. Възпалението може да обясни защо сухата кашлица е най-често срещаният симптом (в 67,7% от случаите). Същото важи за недостига на въздух (18,6% ) и образуването на храчки (33,4% ).

Други симптоми, които могат да се появят по това време са: умора, болки в гърлото, главоболие, болки в ставите, втрисане, течащ нос.





covid-19

На петия ден хората с вече съществуващи медицински проблеми могат да установят, че имат затруднения с дишането. Обикновено са нужни 7 дни, преди да се наложи посещение на болнично заведение. До това време обикновено леките случаи на COVID-19 се оправят. Хората обаче, попадащи в категорията умерен, сериозен или критичен случай, вероятно ще развият пневмония. Тя може да варира от нежовитозастрашаваща до много сериозна. Тези пациенти могат да се възстановят за период, вариращ от няколко дни до седмици.





При някои пациенти от категорията сериозни и критични обаче симптомите могат да ескалират до Остър респираторен дистрес синдром (ОРДС) – тежко, животозастрашаващо състояние, характеризиращо се с дифузно засягане на белодробния паренхим. То настъпва, когато в дробовете се натрупа течност. Възпалението кара имунната система да се активира и да се опита да овладее инфекцията. Обикновено имунните клетки са съсредоточени върху проблемната област, но понякога нещата излизат извън контрол и те започват да унищожават всичко по пътя си (включително здрави клетки). ОРДС има фатален край при 30-40% от случаите.





При критичните случаи на COVID-19 това може да доведе до респираторна недостатъчност – т.е. пациентът ще се нуждае от дихателна апаратура и най-вероятно ще бъде отведен в интензивното. ОРДС налага доставянето на кислород в човешкото тяло посредством механична вентилация. Целта е в кръвоносния поток да се вкара повече кислород, тъй като дробовете не успяват да направят това. Когато лечението не проработи, това означава, че дробовете на практика са твърде пълни с течност, за да вкарат какъвто и да било кислород в кръвоносния поток. Това е и причината за голяма част от смъртните случаи при COVID-19. Дори и пациентът да преживее тази фаза, неговите дробове може да са трайно увредени. SARS успява да пробие дупки в някои от дробовете на заразените. Подобен ефект се наблюдава и при хората, заразени с новия коронавирус.

Изследванията до момента показват, че смъртните случаи при COVID-19 настъпват в рамките на 14-19 дни. Хората, които се възстановяват пък, се изписват от болницата след средно 2 седмици и половина. При най-критичните случаи обаче възстановяването може да отнеме месеци.





Когато пациентът се намира във възстановителния период, е възможно той да е все още заразен. Тези хора трябва да се консултират с лекаря си и да се уверят, че не представляват риск за околните.

На този етап все още няма ваксина за вируса. Затова най-добрият начин да го избегнете, е просто да не се излагате наизлишен риск. Останете си вкъщи и спазвайте всички мерки срещу заразата.


Четете още:

🔴 Кирил Домусчиев осигури важно лекарство срещу коронавируса

🔴 Проф. Аргирова: Внимавайте, усетите ли това, значи сте заразени с COVID-19!

🔴 Грозен бизнес с бележки срещу карантината





Източник: delo.bg





Коментари

горе