Отиде си българката, която всички аплодираха



Една от най-вдъхновяващите и усмихнати българки се отиде от този свят, покосена от коронавирус. Диригентката на дамския камерен хор „Арфа“  Офелия Русева стана поредната жертва на смъртоносната зараза докато беше на гости на сина си. От 20 години Людмил Велев живее със семейството си в Питсбърг, щата Пенсилвания. Той също е заразен, намира се в спешното отделение на UPMC Presbyterian Hospital в Питсбърг в тежко, но стабилно състояние,  диша с помощта на респиратор.





Официалната причина за смъртта на Русева е остър респираторен дистрес синдром (ОРДС) в резултат на заразяване с коронавирус. При този синдром в белите дробове се събира вода и кислородът не може да достигне до органите.

Неочакваната смърт дойде като гръм от ясно небе за колегите и приятелите и у нас. „Тя замина за Америка съвсем в добро здраве и добро настроение с желания да се срещем отново и да продължим в музикалното поприще, но там се разболява от коронавирус, който я покоси и така ние я загубихме завинаги“, сподели една от хористките - Светла Йотова.





Заради пандемията с коронавируса засега няма да има опело, тъй като властите забраняват събирания на хора. Приятели на семейството вече са отворили кампания в платформата gofundme за набиране на средства за погребението й и са събрани 4500 долара. Семейството й се надява да направи помен веднага щом е безопасно всички да се съберат.

Макар Офелия да напусна този свят тихо, животът й е изпълнен с много музика и още повече аплаузи. Получаваше ги от всички краища на планетата, която обиколи с дамския хор.

Завършва Музикалната академия, а когато навършва 30 години основава Дамския камерен хор ARFA. Преди да замине за Америка,  бе започнала подготовката на изпълненията, които трябваше да звучат по случай 50-тата му юбилейна година.





Основава го през 1972 година към столичното читалище "Николай Хайтов“ и оттогава е негов диригент. В състава му влизат около 26 хористки.

Под нейното ръководство хорът е участвал на десетки международни фестивали и конкурси, като и е печелил награди от цяла Европа. Последните отличия са от фестивалите в  Монтрьо, Сардиния и Тирана. Първа награда печели и на Международния фестивал в Анталия.

Родолюбивите песни на жените са запазена марка във всички техни брилянтни изпълнения. Едни от най-популярните им са възрожденските: по стихове на Добри Чинтулов (“Топчето пукна”),на  Любен Каравелов (“Хубава си, моя горо”) и на Петко Славейков (“Дор не небо ясно слънце”).

Изпълненията на хористите са винаги емоционални и вълнуващи, такава бе и Офелия Русева, която обичаше родината си и навсякъде завършваше изпълненията си със „ За теб, Българийо“!





"Беше удоволствие да имам възможността да се запознаем с нея и дори за кратко време бяхме изумени от нейната личност и любов към живота. Казахме си, че ще се радваме да имаме нейната енергия, когато сме на нейната възраст. Все още мога да я видя как пее българска приспивна песен на нашия син Нико“, казва американец, който я е познавал, цитиран от Блиц.

Офелия обичаше да пътува, да опознава нови места и да разказва с песните си за България. Със сигурност това се случва и в последното й пътуване. Поклон пред паметта й!


Четете още:

🔴 Добри новини от "Майчин дом": Спасиха 590-грамово бебе и родилка

🔴 Горд съм с теб, мамо, и много те обичам!

🔴 Путин пуска всички жители на Русия в отпуска





Източник: Стандарт





Коментари

горе