За конспирациите около коронавируса



Всеки ден във Фейсбук съм засипван на лични съобщения, за всякакви теории, коя от коя по невероятни, около световната пандемия. Всъщност, има ли въобще такава? Предлагам Ви заедно да помислим за страха и конспирацията.

Ето някои от основните въпроси, които ни заливат от всички страни:

1. Откъде се появи коронавирусът?





Разгледайте следващата рисунка.


.

Какво Ви подсказва Вашата логика – изкуствен или естествен произход има този вирус? А може би ни е изпратен от Бог за наказание?

Ако приемем, че е изкуствен и че в ЦК на ККП (Китайската комунистическа партия) са разбрали – те са заразени първи и вирусът нарочно им е пуснат от ЦРУ, то защо пазеха в тайна дълго време за неговата поява? Или да приемем обратното – ако Китай искаше да удари САЩ и останалия свят, то защо му е да изпраща днес помощ и препоръки на другите страни (вж. тук)?





KOVID-19, както твърди проф. Олег Хинков, не е ръкотворен, но съм сигурен, че в болния мозък на някой човекомразец вече зрее идея за умишлено разпространение на нов вирус. Още преди 2 години съм писал за това (вж. линк). И според мен спорът не трябва да е откъде е тръгнал вирусът, а как да спрем развитието му и как да не допуснем разпространението на някой нов. Защото картинката ясно показва, че до 10 години ще се появи следващият вирус – ръкотворен, природен или Божий – и той (вероятно ще е) много по-срашен от днешния. Мислете как да се спасим от следващата пандемия – по-страшната!

2. Всъщност пандемия ли е това или ни заблуждават?

Това е вторият въпрос, около който се разпространяват много конспирации. Вижте следващата схема.


.

Както се вижда по резултатите, разпространението на КОВИД-19 е сравнимо с епидемията от 2009 година и със сезонните годишни грипове, и даже смъртните случаи са по-малко досега.

Но защо коронавирусът е пандемия, а грипът и инсултите и инфарктите, от които умират повече хора, не са?

Ето какво четем като определение за пандемията. Коренът идва от гръцки: παν, pan – „всички“ и δήμος, demos – „хора“, и описва проява на инфекциозно заболяване, което се разпространява сред населението на определен обширен географски регион, континент или по целия свят, като се заразяват много хора, защото нямат имунитет.





В миналото пандемични вълни от чума, вариола, морбили, туберкулоза, малария, коремен тиф, проказа, жълта треска и грип са обезлюдявали големи райони и дори отслабвали силите на велики държави.

Практически пандемията е вид всеобхватна епидемия, характеризираща се с появата на нов вирус или инфекциозен носител, срещу който човешката популация няма имунитет. Ето защо известните грипове не може да се наричат пандемия, защото за тях имаме изграден (до известна степен) имунитет и дори ваксини. Заболявания като инсулт, инфаркт на миокарда, рак, затлъстяване, макар широко разпространени сред човечеството и причина за много милиони жертви, не могат да бъдат характеризирани като пандемия. Причината за това, е че липсва инфекциозен възбудител.

3. Следващият въпрос е – действително ли е толкова опасна тази пандемия, колкото ни се представя? Не се ли крие някаква конспирация зад това?

Нека разгледаме случаите до днес, отнесени към броя на жителите на земята и скоростта на разпространение на заразата. Не Ви ли плашат кривите, устремени почти вертикално нагоре? За една година може да има 4 млрд. заразени. При смъртност дори от 1% ще умрат към 40 милиона или толкова, колкото са жертвите от Първата световна война. Дали това са малко хора?

А ако сред тези 40 милиона се случат Ваши близки? Вижте какво се е случило с това българско семейство в САЩ (линк). А ако са нямали късмет и бе починал не само най-старият човек, а още някой от семейството, пак ли ще кажете, че няма особена опасност?

Животът доказва, че са верни думите: «Смъртта на един близък е трагедия, смъртта на милиони е статистика».

Колко хора знаят например за това, че в Руанда само за 100 дни (между 7 април и 15 юли 1994 г.) са избити 1,000,000 души? А колко са чули за така наречена Великата африканска война в Конго през 1998-2002 г., при която жертвите са между 3 и 5 милиона?

Но сега всички знаем, че принц Чарлз и Борис Джонсън са заразени.





Това неглижиране на човешките животи е проблем, който не е от вчера и би трябвало да ни интересува не само днес до пладне.

4. Следващият въпрос е: Не се ли раздухва умишлено от медиите опасността? Няма ли да се използва шумът да се усвоят едни пари?

Всичко, което се пише в медии, зависими от управляващите, е умишлено. Но, за разлика от България, където паниката е по-голяма, отколкото е необходимо, на други места опасността се омаловажава, докато властите успеят да се подготвят по-добре. А това, че крадци от държавния бюджет ще се възползват от ситуацията, не трябва да ни изненада и да е ново за нас. Ето защо сега е моментът да се подкрепят честните журналисти и хора, които се изправят срещу корупцията и несправедливостта.

5. Следващият въпрос е: Не се ли използва пандемията, за да се усилят конспиративно авторитарните управления по света?

На този въпрос отговорът може да бъде само един – за каква конспирация може да става дума, това трябва да е видно от всеки мислещ човек! Нима трябваше да дойде вирусът, за да разберем, че повечето лидери по-света завиждат на китаеца Си, който може да управлява до смъртта си (вж. линк). Разбира се по време на епидемията може да има по-засилени мерки относно придвижването на заразени хора, но веднага след неминуемия й край е необходимо да поискаме нови свободи и по-честа смяна на политиците. Защото те се застоявят все повече по върховете и, както в «Приказката за стълбата» на Смирненски, те вече не чуват гласовете на хората.





Всъщност, конспиративните теории са добро оправдание за нашето бездействие. С тях се прикрива също истината, че управляващите се страхуват за своите топли места. И именно заради страха им е е този силен шум. Ще успеят ли хората да се възползват от създалата се обстановка, си зависи единствено от нашата мъдрост, организираност и действия. Конспиративните теории са само теории, а днес са нужни дела.

 П. Стаматов


Четете още:

🔴 Яви ли се Богородица над Атон и да сложим ли кръстче над вратите си?

🔴 Надхитриха COVID-19: Учител и фалирал милионер живеят като Робинзон

🔴 Скок в цените на редица храни





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе