Психиатър: Няма как да успокоим човек, който няма пари да нахрани детето си заради коронавируса



Възможно е страхът от това дали ще останем без работа да измести страха от коронавируса. Един човек, ако не може да си плати сметките и кредите, каквато и психологическа подкрепа да му предложим, няма да бъдем полезни".





Това обясни д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държаваната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в ефира на „Неделята на NOVA“.

Трябва да черпим информация от надеждни източници. Нека не посвещаваме цялото си време на новините, свързани с коронавируса. 10-15 минути за COVID-19 са достатъчни. Можем да си запълним времето с нещо приятно", обясни лекарят. 





Трудно ще излезем от ситуацията, но не е невъзможно. Става въпрос за дисциплина и мобилизираност. Един от проблемите е, че трябва да предпазим медицинските екипи от синдрома на професионалното прегаряне. Те са подложени на огромен стрес и емоционално напрежение. Това може да доведе до изтощение", коментира Гълъбова.

Нямам яснота как ще процедираме, ако установим случай на коронавирус в психиатрична клиника. Надявам се да се вземе адекватно решение. В България има около 4500 психиатрични легла. Тези хора трябва да продължат да се лекуват", категорична бе Гълъбова.





И заключи, че мерките задължително трябва да се спазват, колкото и да ни е трудно.


Четете още:

🔴 Излекуваният от COVID-19 ски учител: Лекуваха ме с три вида антибиотици

🔴 Служители играят хоро в "Кауфланд"

🔴 Лекарка от Спешното в столична болница описа прегледа на пациент за коронавирус 





Източник: dunavmost





Коментари

горе