Ламбо дал 28 хиляди за гроба си  





28 хиляди лева предплатил Стефан Данаилов за общия гроб със съпругата му Мария на Боянските гробища, докато все още бил жив. Високата сума подсигурява на собственика на парцела ползването му за 100 години напред и може да се плати предварително.

Ламбо изключително много държал да бъде погребан до любимата си жена, затова се погрижил да уреди всичко, когато правел и завещанието си. За да не бъде в тежест на близките си, когато е вече покойник, кинолегендата им оставил и пари, с които някой ден да му вдигнат паметник. Когато все още бил в що-годе добро здраве, дал пълни инструкции на доведения си син Росен Цанков, като желанието му било паметникът му да бъде абсолютно същият като този на голямата му любов Мери и да представлява паметна плоча със сребърна роза. Човекът, който по всяка вероятност щял да го изработи, бил известният скулптор Георги Чапкънов.






Оказва се, че самата поддръжка на гробовете на Стефан Данаилов и жена му Мария също не е никак евтина и се заплаща ежегодно. Според ценоразписа на гробищния парк в „Бояна“ таксата за едно гробно място е в размер на 510 лева. Същата включва: целогодишна поддръжка на инфраструктурата на гробищния парк, почистване на алеи и прилежащи площи, сметоизвозване и снегопочистване, осигуряване на денонощна охрана и непрекъснато видеонаблюдение.





При условие, че мястото се наема предварително, без наличието на смъртен случай, сумата е в размер на 50% от определената такса за поддръжка. При желание може да бъде сключен договор за индивидуална поддръжка на гробните места, включваща: заявен брой посещения на гробното място, измиване на паметна плоча и прилежащите ѝ части, палене на свещи, поставяне на цветя. Размерът на поддръжката се определя в зависимост от индивидуалните желания – в размер от 20 до 200 лева месечно. Монтажът на паметник пък се заплаща още 90 лева.






На 27 май ще се навърши половин година от кончината на Стефан Данаилов. Тъжният помен със сигурност ще бъде отбелязан от семейството и учениците му, които не спират да посещават гроба му и да му оставят цветя. Предвид ситуацията в световен мащаб едва ли синът на Ламбо – Влади, ще успее да дойде за възпоменанието от Америка, където живее.
Големият актьор ни напусна завинаги на 27 ноември 2019 г. на 76-годишна възраст след тежко боледуване. На поклонението му в Народния театър за последно сбогом отидоха хиляди хора, а опашките се виеха чак до вечерта.


Четете още:

🔴 Д-р Емануил Найденов: Смъртността от COVID-19 е като тази от грип

🔴 Тодор Чобанов: Детските градини отварят в пълен състав

🔴 Поголовна сеч над Говедарци, по осем камиона на ден без регистрационни номера прелитат през селото





Източник: Ретро





Коментари

горе