Чудесата на Доленския храм Свети Николай



През далечния ХVІІ век в дебрите на Родопа вилнеел турският ятаган и голяма част от населението било насила помохамеданчено. И докато в Батак давали главите си вместо вярата, в някои от селищата на Западните Родопи предпочели да запазят главите си.

Затова днес само в две села на Благоевградската община Сатовча има православни храмове. Един от тях е църквата "Св. Николай Чудотворец" в обявеното за архитектурно-исторически резерват с. Долен.

Тук в пода на храма, в знак на признателност към освободителната мисия на Русия е вграден мраморен блок със стилизиран образ на двуглава птица, явила се според легендата като Божие знамение, за да дари надежда на гордите планинци, че спасението от поробителя ще дойде.





И сякаш за да оправдае прозвището на светеца, чието име носи, храмът буквално прави чудеса. За тях свидетелствува Емилия Юрукова, която безкористно се грижи за църквата.

През 2009 год. в селото пристигат американски туристи, посещават храма, палят свещица и си заминават. На следващата година едно семейство прави лично посещение на благодарност тук, за да признае, че тогава се е помолило Господ да ги дари с рожба, която чакали от 17 години.

След завръщането си в Америка, жената зачева и ражда момченце. От Божи гроб в Йерусалим купуват икона на Божията майка и я подаряват на доленския храм заедно с известна сума пари, която била използвана за частична реставрация на светата обител.





Когато вижда как възрастна жена с атрофирани долни крайници, след преспиване в църквата, тръгва и прохожда, Емилия сякаш проглежда. Изведнъж тя осъзнава къде трябва да търси разковничето на своя дългогодишен проблем.

Споделя със съпруга си и в нощта на един Разпети петък, когато храмът стене от дошлите да търсят утеха и изцеление християни и мюсюлмани, преспива под покрива му заедно със семейството си.

В утрото на третия ден след Великден мъжът й, както обикновено, излязъл за работа, а тя се суетяла около печката да приготвя пържени филийки с яйца за закуска на детето им. Момченцето се размърдало в креватчето, надигнало се и попитало "Мамо, къде е тати? "





Жената замръзнала на мястото си и едва не онемяла от споходилата я радост, защото ЗА ПРЪВ ПЪТ чула детенцето си да говори. Това се случило едва на петата му годинка.


Четете още:

🔴 Ген. Мутафчийски радостен за сбъдната мечта

🔴 Бонка от "Пътят на честта" закъса за пари

🔴 10 ПРИЧИНИ ДЕЦАТА ДА ИСКАТ ДА СА С БАБА И ДЯДО





Източник: sanovnik





Коментари

горе