Вижте къде са най-лековитите чудотворни икони в България!



България може би е една от страните, където има най-много чудотворни икони. Вижте кои са най-известните християнски реликви, които се намират у нас и за които има доказателства, че вършат чудеса.

От няколко години в храм-паметник „Св. Александър Невски” вярващите се молят пред осветеното в Света гора точно копие на „Света Богородица Достойно есть”. Иконата изпълнява желанието на всеки, който й се помоли с чисто сърце и помага особено на майките.

Не по-малко интересна е „Света Богородица Троеручица”, която се съхранява в Троянския манастир. И тази икона идва от Света гора, тя е копие на прочутото изображение на Божията майка от Хилендарския манастир. Историята на тази реликва е свързана с Йоан Дамаскин, който бил противник на иконоборческата ерес и така през VIII век си навлякъл омразата на византийския император Лъв. Императорът наредил да му отсекат ръката. Когато наказанието било изпълнено, Йоан Дамаскин цяла нощ се молил пред Богородичната икона и на сутринта открил, че ръката му отново е зараснала на предишното си място.





В знак на благодарност и за спомен на станалото той поръчал сребърно изображение на ръка, което било поставено на иконата. Нейно копие пък пристигнало в село Орешак около 1600 г., донесено от монаси от манастирите в Света гора. Те носели иконата към Влахия, но отседнали в селото, за да си починат. На следващия ден, когато се подготвяли да отпътуват, магарето, с което се пренасяла иконата, отказало да помръдне и те трябвали да останат в селото още един ден. На следващия ден случката се повторила. След няколко дни магарето продължавало да се противи и монасите приели това като знак, че иконата трябва да остане там. Преданието гласи, че Троянският манастир „Успение Богородично" е създаден именно заради атонската икона на Божията майка. Вярващият народ от близо и далеч гледа на нея като на голяма Божия милост към българския народ, дарена в най-тежките години на робството.





В анонимния летопис на манастира се съдържат и доста сведения за чудотворната икона. Славата на „Св. Богородица Троеручица” се разнесла на длъж и шир, защото непрекъснато дарявала изцеление на идващите с вяра при нея - болни се изцерявали, прокажени се очиствали, неми проговаряли, разслабени прохождали. На всеки за всичко помагала. И не само на верните, а и самите турци не изоставяла, когато прибягвали към нея с вяра в помощта й. Св. Богородица спасила местното население от земетресение и от чумата през 1837 година. Заразата била обхванала целия край и цялото население - християни, евреи, турци.

 

Едно от най-големите чудеса на иконата е това, че тя изцелява жените от безплодие. Преди години пък момиче от Троян, което живеело в Гърция, катастрофира тежко с мотор и изпаднало в кома, от която не можело да излезе повече от четири месеца. Майката на момичето посетила иконата многократно. Свещеник от манастира отправял молитви за спасението на девойката. И чудото се случило - момичето отворило очи и се вдигнало. Кръстило се със сестра си в манастира.

„Света Богородица Осеновица” краси Рилския манастир. Старинната чудотворна икона е с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. В горната й част има надпис „Одигитрия” (Пътеводителка). Старо предание уверява, че е била подарена на Рилския манастир от сестрата на цар Иван Шишман, така наречената „Мара бяла българка” - жена на султан Мурад І (1319-1389). По този начин, наред с религиозната си стойност като християнска светиня, тя добива и историческо значение.





Иконата се намира в специален иконостас при третата колона на голямата манастирска църква. Иконата се пази винаги заключена. Само на големи празници, при масово посещение, след Света литургия с нея се прави тържествена лития. Местното население почита иконата като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии. В такива случаи свещеник с епитрахил, монах, прислужник и въоръжена охрана посещават дома или обхождат засегнатите места, правят водосвет, поръсват и се връщат.

„Света Богородица Умиление” краси Бачковския манастир. Иконата е подарена през 1311 г. на обителта от двама грузински пътешественици Атанасий и Окрапир. От цялата икона само ликовете на св. Богородица и Младенеца топло поглеждат и раздават благослов на вярващите. Всичко останало от нея е обковано в две ризници - златна и сребърна - земна оценка на духовната й стойност.

Чудотворната икона на „Божията майка - Златна ябълка” се пази в храма в кв. Горни Воден в Асеновград и води началото си от XVII в. Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи. Иконата е наречена „Златната ябълка” заради оставената като дар ябълка от чисто злато, а описаните случаи са свързани с утехата и радостта, която Богородица е давала в едни от най-трепетните молитви - молитвите за рожба. Само за една година в църквата са направени 30 кръщенета, като 24 от тях са на деца, измолени пред чудотворната икона. Възрастните асеновградчани разказват, че реликвата е донесла изцеление и на сестрата на цар Борис ІІІ. През 1934 г. княгиня Евдокия се моли на иконата и преспива в храма. След известно време оздравява от дълго мъчеща я болест. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и едно златно енголпие на чудотворната икона. Майката Божия продължава и до днес да твори чудеса и да дарява рожби на загубилите надежда бездетни родители.





Сред иконите, които имат свръхестествена сила, е и тази на Свети Мина в старинния храм „Света Петка” в столицата, в сградата на Софийската митрополия. Светецът помага при слепота, както и при откриването на откраднати вещи. Другата от чудотворните икони на Свети Мина се намира в Обрадовския манастир в близост до столичния кв. „Бенковски”.

Смята се, че иконата на Свети Фанурий съдейства за задомяване и укрепване на разклатения мир и разбирателство в семейството. Негови икони, за които вярващите твърдят, че са чудодейни, има в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” при Женския пазар и в Обрадовския манастир „Св. Мина” край столицата.

В малката църква на столичната ул. „Калоян” се пази иконата на Свети Николай Мирликийски - Чудотворец. На 30 януари 1944 г. храмът е бомбардиран от американски „летящи крепости".





От него остават само няколко стени. Върху една от тях като по чудо остава невредима иконата на Св. Николай. Сега светият образ е във вътрешността на храма, който всъщност е надзидана постройка върху оцелелите от бомбите стени на старата черква. Преди 30-ина години ръцете на светеца са обковани със сребро. В последните години много вярващи се молят пред иконата за работа, други - за избягване на премеждия, а трети - за задомяване. Богомолци свидетелстват, че светецът е изпълнил молбите им.

В Арбанаси пък се съхраняват две от най-известните чудодейни икони. Едната е в църквата „Св. Богородица” . Тя помагала много на хора със стомашни и нервни заболявания. Лекува слепи и недъгави. Другата икона се намира в манастира „Св. Никола”. Лекува най-вече безплодие. Легендата разказва, че ако Бог е чул молбата ти, щом залепиш стотинка върху лика на Божията майка, тя ще се задържи, но желанията трябва да са добри, благочестиви и богоугодни.


Четете още:

🔴 Св. Нектарий Егински-светецът, който лекува всички болести

🔴 Чудесата на Доленския храм Свети Николай

🔴 Ген. Мутафчийски радостен за сбъдната мечта





Източник: pik





Коментари

горе