Крепостта, която възхити цар Симеон и брани Източните Родопи ВИДЕО





Една от най-впечатляващите крепости в Източните Родопи, която ще остави без дъх всеки, осмелил се да изкачи високия връх, на който се намира, е… Устра. От нея се разкриват едни от най-внушителните панорамни гледки в страната. Разположена е върху продълговат, скален рид, край село Устрен, на около 9 километра от Джебел и на трийсетина от Кърджали.






Пътят до крепостта

По пътя от Устрен към Кирково и Златоград има отбивка и черен път. По него са поставени малки указателни табели. Малко над километър е едноименната хижа. От там, около 700 метра следва стръмна планинска пътека. И… между дърветата най-накрая се виждат високите крепостни стени, напомнящи за величието на внушителното фортификационно съоръжение.
Входът се е намирал в най-източната част. От него са съхранени 7 стъпала, издълбани в скалата. Запазени са основите на помещението, служило за дом на охраната на крепостта.






Северната и северозападната част са заети от отвесни скали. Крепостната стена има П-образна форма, дълга 113 м. Веднага се виждат добре обработените камъни, споени с бял хоросан.

История

Крепостта е строена през Средновековието, за да бъде охраняван минаващия от там търговски път. През своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя. Българският цар Симеон обаче я завзема, а след това преотстъпва на Византия, за което е обявен за „василеопатор“.





Когато я зърва е възхитен от невероятното разположение и нейната непревземаемост. Това е била може би една от най силните крепости през Средновековието. Поради тази причина я наричат Родопският Царевец.
Всеки тръгнал към Джебел и околностите му, задължително трябва да посети тази невероятна крепост, разкриваща неописуема гледка, разказваща история за отминали, но героични времена…


Четете още:

🔴 Спомен за незабравимият български актьор Апостол Карамитев, роден на 17 октомври 1923 г.

🔴 Спомен за Гришата - Григор Вачков

🔴 Вижте къде са най-лековитите чудотворни икони в България!





Източник: rodopi24





Коментари

горе