Наш лекар въведе иновативен метод за лечение на износени стави



Д-р Калоян Йорданов от търновската болница представя пред ортопедичната общност способа си

 

Д-Р КАЛОЯН ЙОРДАНОВ ОТ ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ОРТОПЕДИЯ И ТРАВМАТОЛОГИЯ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРИЛАГА У НАС МЕТОДА „Проксимална остеотомия на фибулата“. Това е нов, съвременен и минимално инвазивен способ за лечение на симптомите на артроза на коленна става, който води началото си от медицинската общност в Азия.

Търновският специалист, който бе отличен със специалната награда „Ти си нашето бъдеще“ на Българския лекарски съюз, вече е оперирал петима свои пациенти посредством модерния прийом и отчита облекчаване на болката и подобрена подвижност при всички тях. Любопитно е, че преминалите интервенцията са от други области на страната и са дошли специално за хирургичното лечение в старата столица.





Д-р Йорданов обясни, че при метода се отстранява част от малкия пищял, в частта и близо до коляното, без манипулиране на самата става, в това число и без поставяне на изкуствена става. Процедурата трае около 40 минути, свързана е с минимална травма и престой в болницата поне шест дни.

„През 2015 година е първата публикация на японски автори в специализираната литература, че премахване на част от малкия пищял намалява силите във вътрешната част на коленната става. Веднага започва да се прилага най-вече в Япония, Китай и Индия. Аз се запознах с методиката в края на 2018 година, след публикации на проследени пациенти в рамките на три години. Реших да изчакам с прилагането до изнасяне на докладите за петгодишно проследяване. В началото на годината излезе голямо проучване с над 150 проследени пациенти с отлични резултати, напълно сравними с тези при висока остеотомия на тибията и частично коленно ендопротезиране“, уточни той.





Така медикът решава да бъде първият в България, който да оперира по този метод. Предстои представяне на интервенцията пред широката ортопедична общност у нас чрез семинар и публикации в специализираната литература.

ЦЕЛТА Е ПОВЕЧЕ НЕГОВИ КОЛЕГИ ДА ЗАПОЧНАТ ДА ПРИЛАГАТ МЕТОДА В ЛЕЧЕНИЕТО НА ГОНАРТРОЗАТА.

„Операцията е ефективна при артроза, засягаща вътрешната част на коленната става. За щастие на пациентите, тя е най-разпространената форма, като съставлява около 70% от всички гонартрози. Държа да отбележа, че методиката е подходяща за всякакви степени на износване на ставата – при по-леките форми се говори за лечение на самото заболяване. При по-тежките целта е да се обезболи пациентът максимално и да се подобри двигателната му активност, с което се отлага поставянето на изкуствена става“, подчерта д-р Йорданов.





Заради двете грипни епидемии и пандемията от коронавирус се наложило да бъдат отменени много от плановите операции посредством проксимална остеотомия. Специалистът обаче не спрял да проследява състоянието на пациентите, които се подложили на интервенцията, и отчита, че до момента няма усложнения при тях. Допълва, че специфичното за метода е подобряване на резултатите с времето.

„Всички пациенти се изправят в деня на операцията и ходят с помощта на патерици или проходилка в стаята и коридора на отделението. От първия ден те ходят по равна повърхност в рамките на етажа. От втория ден се изкачват и слизат по стълби. Целта е при изписването всички да са напълно самостоятелни. Интересен е случаят на 75-годишна пациентка, която ми се обади притеснена с оплакване от болки в мускулите.





ОКАЗА СЕ, ЧЕ НА ПЪРВИЯ МЕСЕЦ СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА СЕ Е ПОГРИЖИЛА ЗА 2 ДКА ГРАДИНА В КЪЩАТА СИ И КАРА ВЕЛОЕРГОМЕТЪР три пъти по 10 – 15 минути на ден. Разбира се, трябваше да намали натоварването“, разказа той.

По думите му единственото противопоказание за процедурата е свързано с възможността за инфекция. Социално значимите заболявания като хипертония, аритмии, затлъстяване, диабет, инфаркт и инсулт не са пречка за хирургичното лечение, стига да са компенсирани.

Операцията се поема от Здравната каса и на здравноосигурените не се налага да доплащат нищо.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Прочут руски диетолог сваля 52 кг с нов режим  

🔴 Германски лекар: ″Вирус-убиец? Живейте си живота!″

🔴 Задача по математика за 3 клас подлуди Facebook





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе