Червените плашат Корнелия Нинова със съд! Член на пленума попари с остро писмо опитите на лидерката да яхне БСП с незаконни връткиПълен провал търпи Корнелия Нинова с обиколките из страната и обажданията по телефона, за да накара членовете на Националния съвет на партията да вземат решение "на подпис". Tя опитва да осуети провеждането на пленум на живо, а само с подпис да се реши провеждането вътрешнопартийните избори за председател на 20 септември, а на конгреса на 10 и 11 октомври. Лидерката обаче изцяло удря на камък.

Десетки членове на ръководния орган на партията категорично са отказали в писмен вид да подкрепят подобно решение в тази неприсъствена форма и без реално заседание на Националния съвет.

Нинова е разпратила и писма до всички 187 души, които членуват в голямото ръководство на БСП, с които иска тяхното съгласие в подкрепа на решенията, взети от Изпълнителното бюро в сградата на парламента още по време на извънредното положение.

В края на април Народното събрание се събра на извънредно заседание по искане на Нинова, а след него тя свика заседание на Изпълнителното бюро, което взе решение за два варианта на избиране на лидер - на 21 юни и на 20 септември. Дотогава обаче още 150 местни структури на партията трябва да проведат общинските и градските си конференции, за да излъчат и нови делегати за следващия конгрес.

Сегашните маневри на Нинова обаче са в остро противоречие с Устава на БСП, поради което и десетки членове на Националния съвет на столетницата отказват да решават дистанционно как да протекат вътрешнопартийните избори и кога да се свика конгреса. Според правилата на партията това може да стане само на заседание на Националния съвет.

В този дух е и отговорът на шефката на контролната Комисия комисия на партията Валя Богданова: 

"Уважаеми членове на НС на БСП,

Благодаря на тези от вас, които познават и признават Устава на БСП, като настояват за неговото спазване. В Устава на БСП възможност за вземане на решение "на подпис" не е предвидена. Националният съвет приема решенията си на свои заседания, провеждани при условията на чл. 6, ал. 1 - с присъствието на повече от половината от членовете му.

Решенията, свързани с провеждането на отчетно-изборната кампания в партията, особено за свикване на конгрес /с определяне на дата, час и място/ и насрочването на дата за прекия вътрешнопартиен избор за председател не са "технически въпроси", те са свързани с организационни и правни последици."

В подобен дух са и десетките други откази на членове на Националния съвет на БСП да вземат решение "на подпис" и да нарушат устава. Те са възмутени и от двойнствената позиция на Нинова и по отношение на провеждането на заседания на важни държавни и партийни органи. Когато Народното събрание взе решение да прекрати редовните си заседания заради трима депутати, носители на коронавирус, Нинова се възмути, че то трябва да се събира всеки ден. А сега, когато мерките допускат събирането на хора в затворени пространства, отказва да свика заседание на Националния съвет.

Страстите в червените редици са нажежени буквално до червено заради апаратните врътки на Нинова, с които да си осигури преизбирането на лидерския пост.

За да успее да прокара инициативата си за вземане на решение за този избор "на подпис" й е необходимо съгласието поне на 93-ма членове на националния съвет.

Според започнати досега такова са дали само Румен Овчаров, Александър Симов, Манол Генов и още неколцина от антуража й.

Социалистите призовават лидерката си да извади списъка на съгласните да се наруши устава на БСП, а всички останали да настояват за свикването на Национален съвет, за да се вземе легитимно решение за провеждането на вътрешнопартийните избори за председател и заседание на конгреса. Всякакви други ходове на Нинова по тези проблеми ще бъдат обжалвани в съда, категорични са те. Източник: pik

Следваща статия:
Луна за стройната си фигура: Ям веднъж на няколко дни

Коментари

Видео на деня

горе