С какво да чистим черния дроб (рецепта)



Чувство за тежест или болка в дясното подребрие, усещане, че малка част от приетите храни и напитки се връщат към устната кухина, киселини, пожълтяване на бялата част на очите – всичко това са сигнали, че черният ви дроб не е в добро здравословно състояние.

Често проблемите с черния дроб настъпват поради претоварване с алкохолни напитки и тежки храни. Симптомите в този случай са гадене и повръщане, болки в корема, световъртеж, мъчителна жажда. Измъчват ли ви някои от тези усещания, трябва да вземете спешни мерки.

Ако не става дума за сериозно заболяване, а за резултат от системно прекаляване с храна и алкохол, първото, което трябва да направите, е да промените менюто си.





Често смяната в диетата е напълно достатъчна, за да се възстанови нормалната дейност на черния дроб. Изключете от менюто си всякаква мазна, люта, пушена и консервирана храна, чесъна, лука, репичките, суровите зеленчуци, а също така месните и рибните бульони. Въздържайте се от консумация на алкохол. Включете в менюто си овесена каша и други зърнени храни (най-добре сварени), извара, варени яйца, нетлъста риба, термично обработени плодове и зеленчуци, картофено пюре.





Добавяйте към ястията масло от тиквени семки. Хранете се често, на малки порции. Според американския диетолог Мишел Шофро, ефикасни средства за пречистване на черния дроб от токсините са лененото семе и лимоновият сок. Всеки ден консумирайте 2 ч.л. прясно смляно ленено семе – може да го добавяте към кисело мляко или да поръсвате ястията с него. Ежедневно смествайте сока от 1 лимон с 1 л вода и го изпивайте в течение на деня на малки глътки.

Заменете кафето и черния чай с напитки, укрепващи черния дроб. Смесете равни част шипки, листа от касис, зелен чай, листа от мента и от ягода и разбъркайте. Сложете 3 ч.л. от сместа в термос и залейте с 500 мл вряла вода. Оставете за 2 часа и прецедете. Приемайте по 1 ч.ч. от топлия чай 2–3 пъти дневно. Мишел Шофро препоръчва още една рецепта за оздравяване на черния дроб: вземете равни части корен от женско биле, глухарче, цикория, джинджифил и куркума. Залейте 1 ч.л. от сместа с 1 ч.ч. вряла вода и запарете. Желателно е на ден да се пият 3 ч.ч. от тази напитка.





Правете дихателна гимнастика. Упражненията на диафрагмата оказват благоприятен ефект върху черния дроб. Седнете на стол с изправен гръб. Сложете дясната ръка на гърдите си, а лявата – на корема. Бавно вдишайте въздух с корема – когато той се издуе, ще го почувствате с ръката си. Продължете да вдишвате, вече с гърдите – контролирайте го с дясната ръка – диафрагмата ще се повдигне. Спрете да вдишвате и задръжте дъха си. Издишайте шумно през устата. Постепенно може да увеличавате задържането на въздуха.

Ако спазвате горепосочените предписания в продължение на 10–14, дни, черният ви дроб ще се възстанови.


Четете още:

🔴 Актьорът Влади Въргала: Спасиха майка ми на косъм!

🔴 Червените плашат Корнелия Нинова със съд! Член на пленума попари с остро писмо опитите на лидерката да яхне БСП с незаконни врътки

🔴 Луна за стройната си фигура: Ям веднъж на няколко дни





Източник: mila





Коментари

горе