Царицата на розите се окичи с корона за втори път СНИМКИ



С планини от розов цвят,  старинни ритуали и с Царица на розите Карлово чества маслодайната роза при необичайните условия на мерките, ограничаващи разпространението на коронавируса.

Тази година е по-особена  и за България, и за света. Затова и нашият празник  днес е по-различен, с по-малко хора, но не по-малко красив, не  по-малко цветен и с добро настроение, обяви кметът на общината д-р Емил Кабаиванов.

За пръв път в своята вековна история  фестът излезе от града и се пренесе в красивото село Климент. Изборът на мястото не е случаен, тъй като тук се отглеждат над 1000 декара маслодайни рози, тук е произведено и първото биологично розово масо в новата история на розопроизводството. Жителите на селото отглеждат своите рози съвместно – помагат си при всички земеделски практики - от засаждането на първите резници до брането на цветовете.





Тази сутрин земеделски стопани, пременени с народни носии, влязоха   в  градините, за да оберат нацъфтелия розов цвят. Наблизо бе търговец със старинен кантар, който изкупуваше реколтата. Жени и девойки нижеха гирлянди от цветовете на розите. Селски музиканти с гайда и гъдулка акомпанираха на местните певици. Магаренце, с китка от рози чакаше кротко розоберът да започне и да свърши. Пасторалната картина плени публиката.

Маслодайната роза се чества в Карловския край близо век, а  думите българска роза и Карлово винаги вървят заедно, подчерта Кабаиванов в приветствието си .





Още една важна особеност има тази година розоберът – за пръв път кампанията по прибирането на цвета се провежда при  действащ Закон за розата. Този закон има своите плюсове и минуси, както и някои неудачи, ала се надявам, че времето и мъдростта ни ще позволят да премахнем  неудачите и законът да стане  полезен за всички хора, които през цялата година обработват розите, каза още кметът на общината.

Той  благодари на всички хора от Карловския край, които отглеждат маслодайната роза, дори  и в тези трудни и за тях години, когато пазарът на розово масло в целия свят е свит, когато изкупуването на розовия цвят не е лесно, а цената, която дават за него не е тази, която всички очакват. Местната власт ще помага с всичко, което е по  силите и, заяви  още Кабаиванов. Той изрази увереност, че и  държавната власт  чува проблемите на розопроизводителите, за да бъде запазен и да се развие традиционния за Карловската розова долина  поминък – отглеждането на българска маслодайна роза.





Традиционното приветствие към розопроизводителите и към жителите на Розовата долина отправи Царицата на розите – 18-годишната Яна Цвекова, която за втори път носи короната. Поради карантината Карлово отмени провеждането на конкурс за Царица на розите. Но още през януари и февруари девойки от Карловския край  и страната бяха се записали за участие в надпреварата за короната. Кабаиванов благодари на момичетата и ги покани  догодина да участват в конкурса. Всяка от тях получи по една позлатена роза като сувенир от този празник. Позлатена роза получи и кметът на Климент Мано Манов.

Да почетат труда на розопроизводителите на празника в Климент дойдоха народните представителки Данка Люртова от ПП ГЕРБ и Веска Ненчева от БСП, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров,   заместник-кметовете Антон Минев, Стойо Крагенски и Николай Цветков, секретарят на общината Стефан Стефанов, командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков, началникът на РС ПБЗН в Карлово Тоньо Чалъмов.


Четете още:

🔴 Сензационно! Наш вирусолог огласи ново лечение на вирусът

🔴 Последната любов на Милен Цветков се обърна към него

🔴 Когато българското се тъпче с двата крака, човек е безсилен! (ВИДЕО)





Източник: Марица





Коментари

горе