Търновка учи българчета в Мадрид



Ралица Цветанова живее в Испания от 6 години. Заминала на гости при приятелка и се влюбила в езика и страната. Останала и съдбата я срещнала в Мадрид със съпруга . Той също е българин и се занимава с охранителна дейност. Там се родил и синът им Валентин. Всяка събота и неделя Ралица води в школата и своето момченце.

"През седмицата се занимавам с отглеждане на деца на испански семейства. Може дипломите на ВТУ да са легитимни, може и да са признати, но като си завършил "Българска филология", какво можеш да работиш в чужбина? Заради това повечето от нас в Испания са принудени да се хващат на нископлатена работа", признава Ралица Цветанова.

Във Велико Търново Ралица винаги е работила само с деца. Била е начален учител в ОУ "Бачо Киро" и има 15 години педагогически стаж. Шегува се, че успяла да открие филиала на търновското училище чак в Мадрид и затова често прави съвместни събития със своето училище в болярския град.

“Въпреки че сме на хиляди километри от родината, аз и моите сънародници милеем за българския език, наука и традициии нито за миг не забравяме корените си. Тази любов искам да предам и на учениците си. Заради това открих наши просветни средища в Мадрид. С колегите педагози успяхме да запалим по българското слово и култура и десетки испанци”, споделя с много плам и гордост Ралица Цветанова от Велико Търново.

Амбициозната дама създала и управлява две BG училища.

в столицата на Испания. Освен това и лично преподава в тях на ученици от 1 до 4 клас.
“Училищата са съботно-неделни. Те са част от голямата мрежа български школа по целия свят. Децата, които са далеч от родината си, учат родния си език, българска литература, история и география. Програмите са одобрени от Министерството на образованието и науката, а учебниците са адаптирани за този тип учебни заведения”, обяснява Цветанова.

Нашенката стартирала процедурата по отварянето на просветните заведения преди 3 години. Кръстила ги “Бачо Киро” и “Елин Пелин”. Те се намират в два различни квартала на Мадрид -“Алкоркон” и “Парла”.
 

“За да има българско училище в Испания, то трябва да съществува към църква, посолство или организация. Създадохме асоциация на българските учители в Мадрид. Организацията е с нестопанска цел, казва се “Слово” и с нея кандидатствахме на проектен принцип пред българското образователно министерство, за да получи подкрепа. Така станахме част от веригата от 130 български училища по света, които са легитимни и имат право да издават свидетелство за завършено обучение”, обяснява Ралица Цветанова.

 “Учебният процес при нас върви от 10 до 14,30 часа в събота или в неделя и е допълнително натоварване, защото децата ходят цяла седмица в испанското си училище и един ден от уикенда отделят, за да учат българска граматика. Издаваме им свидетелство, с което те могат, ако решат да се завърнат в България, да започнат да учат веднага и то в един и същи клас с връстниците си. Не им се налага да държат приравнителни изпити”, пояснява тя.

“При нас учениците са около 70, образованието е безплатно, учебният процес продължава от 15 септември до края на юни. Материалната база пък е предоставена от местните общини и е дадена на българите безвъзмездно.

 “Това са културни центрове със зали, обзаведени с всичко необходимо за провеждането на нормален учебен процес - маси, столове, дъски, катедри. Напоследък дори и испански дечица искат да присъстват на заниманията ни”, разкрива енергичната търновка.

Цветанова не пропуска да каже, че всички учители в двете школа са българи, дори четирима от тях са търновци. Педагог води предучилищната група, две учителки преподават история, география, икономика, български език и литература.

Разбира се, не може да се отминат и заниманията с народни песни и танци, празнуват всички български празници и почитат традициите. Гостуват на връстниците си в испанските училища и им показват как се правят мартеници, как се боядисват яйца за Великден, как се изработват сурвакници за Коледа.

На 4 години са най-малките възпитаници на двете училища, които Ралица ръководи. Някои от паралелките в училищата са смесени, а други - самостоятелни.
Търновката помага и при подготовката на българчета над 16 години, които се образоват в самостоятелна форма на обучение.

Има и ученици по на 23-24 години. Това са младежи, които не са успели да завършат средното си образование и са решили да се дообразоват в българско школо, макар и на Иберийския полуостров.

“Системата в Испания е такава, че да завършиш XII клас, е трудно. А пък да станеш студент по държавна поръчка, е истинско геройство.

Въпреки това има българчета, които идват в Испания на по 15-16 години, тепърва започват да учат езика, но успяват да се дипломират по техните правила и дори да станат студенти по държавна поръчка в университетите. Испанците обикновено се записват и учат платено”, разказва с гордост Ралица Цветанова.

С нескрита мъка обаче доверява, че има наши семейства, които отказват да запишат децата си в българско училище. Убедени били, че това ще затрудни социализацията на синовете и дъщерите им. И странели от нашата общност заради това.

Две години подред Ралица организира конкурс за поезия, проза и рисунка на тема “Природата и традициите в детското творчество”. В състезанието участват възпитаници на училища от Велико Търново, Бяла черква, Павликени и Мадрид. Сега търновката се е заела да учи магистратура в Софийския университет, за да може да преподава български език и в горния курс на обучение.



Източник: Труд





Коментари

горе