Лютви Местан: Няма да поема върху себе си чужда вина и грях! Обвинен съм не защото съм виновен...





Съпреживявам вече 15-и месец трагедията, но вината е правна категория и аз няма да поема върху себе си чужда вина и грях.
Това каза председателят на партия ДОСТ Лютви Местан в сутрешния блок на бТВ. Той коментира катастрофата от 14 април 2019-та година на пътя "Маказа" - Кърджали, край село Загорско, при която загина бебето Еджрин.
Разследването приключи, Местан е обвинен в убийство по непредпазливост.
Както първи 24rodopi.com писа, делото ще влезе в съда наесен.






"Месеци наред всички медии разпространяваха снимка с разбитата отдясно моя кола, за да внушат, че ударът е бил от кола, която се движи в посока Гърция - Кърджали, защото няма друго обяснение за тази катастрофа. Истината обаче е, че тази кола се движеше в обратна посока. Пътната му лента беше свободна. Има 200 м непрекъсната линия, която му забранява да е в насрещната лента, Юсеин Тефик няма място в лентата за коли в посока Маказа, няма предимство в чужда лента. Това се доказва от снимката на абсолютно непокътнатия от лявата страна мой "Фолксваген", каза Местан.
Истината е, че бях ударен челно, след като вече бях извършил маневрата, бях се установил в своята пътна лента и бях освободил тази на Хюсеин Тефик, декларира за пореден път политикът.






Всички тези нарушения на мъжа, който е истинският причинител на катастрофата, бяха ясни на прокуратурата още в деня на огреда, но те си затвориха очите, защото имаха преднамерена цел непременно да ме обвинят, заяви Местан.
"Обвинен съм, че не съм спрял на "Стоп" - това е нелепо, прокуратурата знае, че не може да докаже подобно клеветническо твърдение и точно затова насочи всичките си усилия към второто обвинение - че съм имал видимост. Но ако бяха провели пълно и обективно разследване, щяха да установят истината", каза още той. И декларира: "Прокуратурата упражни върху мен истинска репресия, прокурорски произвол и ми отне правото на справедлив досъдебен процес." Послужила си с грубо манипулиране на фактите.
Първо, отнела му книжката с клеветата, че извършил 13 нарушения, а това са нарушения от коли на партията, в които той не се е качвал като шофьор. Затова ще заведа дело за клевета след приключване на този процес, обяви Местан. В същото време за Хюсеин Тефик Ахмед са установени само от 2005 до 2019 г. 18 тежки нарушения, 14 от които за свръхпревишена скорост и 4 за неправилно изпреварване, а неговата книжка не беше отнета, каза той.





Свидетелството за управление на другия шофьор от катастрофата е отнето едва преди 10 дена и го научавате от мен, а отнемането на моето бе гръмко съобщено, добави Местан. Точи човек редовно управлява автомобила с агресивно поведение на пътя, предоставихме на прокуратурата видеозаписи как само в рамките на 4 секунди той извършва над 20 груби нарушения на закона, добави председателят на ДОСТ.
Преди втория оглед на 18-и по линията на видимостта ми са изсечени 108 храсти с височина 3 метра, които образуваха преграда, съчетана с калния нос, обвини още Местан и нарече това "тежко преспъпление по унищожаване на доказателства". Но най-голямата манипулация на прокуратурата е, че постави отпосле стоплиния, за да отмести с 5 метра напред видимостта ми, продължи той и показа снимка на репортерска кола - на нея е видна начертаната стоплиния на мястото, от което политикът се включва в пътя, а на снимката след катастрофата - не.






Обвинени съм не защото съм виновен, а защото се казвам Лютви Местан, заключи той. Прокуратурата се водела от политическа поръчка. Прокурорите нарушиха всичките ми права, категоричен е политикът.
Съдът отмени постановлението на прокуратурата за отнемането на книжката ми като незаконосъобразно, припомни той. За едно от приписаните му нарушения пък разказа, че по същото време той е бил на среща с президента, а колата карал от Суворово към Варна негов тогавашен заместник в ДПС. Този пример показвал, че срещу него не се водел процес, а произвол.


Четете още:

🔴 Баща и син убиха съседа си, хвърлиха го в кладенец

🔴 Хиляди българи ще пострадат от визовите забрани на Тръмп

🔴 Последна информация: Как се пътува от САЩ до България





Източник: rodopi24





Коментари

горе