Бивш кмет построи белокаменна чешма срещу вируса



Христо Цолев от Сопот извая над чучура страховита маска, която да пази от злите сили и да спомня времената на изолация.

Бившият кмет на Сопот Христо Цолев, известен художник и дърворезбар, вдигна белокаменна чешма под Балкана край родния си град. Само за два месеца по време на извънредното положение заради коронавируса той успя да изгради коритото и  стената, а върху нея  извая с фина резба важни символи.

Чешмата е за спомен от страшната пандемия, затова централната фигура в украсата ѝ е страховита маска, каквито резбарите правят по иконостасите. Нейното предназначение е да гони злото и да пази извора от него. От двете страни на маската има по една лозница с едро грозде. Лозата има богата символика, припомня художникът ваятел. Означава извор на живот и сладост, тя е плод на благочестието и светостта, затова също присъства  и в битовата дърворезба, и в църковната.





Затова и аз я избрах за украса на чешмата. А и по склоновете на Балкана в този район хората от столетия отглеждат лозя, допълва Христо Цолев. А за да обозначи и мрачното време на непознатия Covid-19, който ни сполетя, художникът е  изваял коронавируса от същия материал, от който е направена чешмата, и го е оцветил във виолетово.

"Посветих тази чешма на  жертвите на коронавируса и на победата на живота, разказва още той. Светът е преживял страшни времена на чума и холера, ала е оцелял. Ще  оцелеем и ние  в тази пандемия. Но както у мен, така и у повечето хора времето, прекарано в изолация, остави следа. Нека силната струя на старопланинската вода отмие болестта, а символите по чешмата ни пазят от нови беди", пожелава Христо Цолев.





Той прекарал два месеца почти сам на мястото, което избрал за чешма. Допреди няколко десетилетия там имало аязмо, покрито с навес. Помнел това от баща си. След това някой извел водата в малка чешмичка. А Цолев всеки път като минел от там, си мислел, че е време да направи една хубава чешма за хаир на хората, които отиват или се връщат от Балкана. Затова пренесъл на гръб необходимите материали, взел от реката и подходящи камъни - черни и бели. Докарал цимент. През тези два месеца на изолация бил погълнат от работата.

Чешмата е третото дарение в това място в полите на Стара планина, което бившият кмет прави на хората. През 2014 г. той вдига параклис „Свети Николай“. Построи го сам, сам го изписа и изработи и резбова олтарните двери. Той посвети параклиса на дъщеря си Мариета, която по това време работеше на круизен кораб и постоянно пътуваше по морета и океани. Баща ѝ и майка ѝ треперели всеки път, когато потегляла на пътешествие. Затова Христо Цолев решил да построи параклис „Свети Николай“, за да има дъщеря му закрилата на светеца.





Преди да пристъпи към строителството, Цолев получил знак свише.  Най-напред, докато рисувал манастира „Свети Спас“ край Сопот, боите се разлели върху платното и образували фигура на светец. После сънувал странен сън, нещо го събудило, той тръгнал почти в транс към лозето си в полите на Балкана. Знаците не спирали да се явяват - от планината се откъснал огромен камък и паднал в неговото място. Тук трябва да вдигна параклис, казал си Христо Цолев. Работил цяла година всеки ден, не се спрял, докато не завършил малкия храм. Изписал го на един дъх. Сега параклисът с чудните икони привлича десетки посетители и поклонници всеки ден. А Христо Цолев още тогава чрез „Марица“ заяви, че дарява този храм на църквата.

През 2016 година  след като построи параклиса, Цолев вдигна край него голям метален кръст. Внушителният християнски символ е само на 15-ина метра над храма. А вече на около 20-ина под него от бялата чешма със страховитата маска и лозниците се излива силната струя на старопланинската вода. А дарителят е щастлив, че всеки ден десетки хора от града отиват до  параклиса, палят свещичка, после се качват  до кръста да погледнат към Сопот и на връщане се отбиват да отпият глътка вода.





Цветни като в спомен

Чешмите са един от символите на Сопот и съм доволен, че дадох на града още една, казва Христо Цолев. По времето между строителството на малкия храм в Балкана и поставянето на кръста до него той успя да нарисува цикъла „Сопотските чешми“. Двадесет и седем  чучура изливат кристалната старопланинска вода в града. Някои от чешмите са сторени преди 200 години, запазени са и каменните им плочи. Други са от времето на соца. За жалост, доста са в лошо състояние, с изпочупени плочи, споделя бившият кмет. Затова решил да ги нарисува една по една. Изобразил ги с  красиви чучури, от които тече вода, а около тях - цветя. Такива ги виждах в своите спомени и такива исках да ги оставя в картините си, разказва художникът.

Изгубеният град

Сега Христо Цолев е пред нов творчески проект. Неотдавна той попаднал на стари снимки на Сопот. Старите черно-бели фотоси били запечатали площада на града, дървените къщи по ул. “Ген Карцов”, която отвежда от къщата на Вазов към църквата “Св. св. Петър и Павел”, старата фурна на мястото на блока, в който преди 20-ина години беше битовият комбинат. Ще направя един цикъл картини по тези стари снимки, вече съм му дал име - “Изгубеният град”.Старият Сопот и днешният град не спират да вълнуват бившия кмет. Част от емоциите той изразява в творбите си. Христо Цолев бе два мандата кмет на Сопот - той е първият демократично избран градоначалник през 1991 г.


Четете още:

🔴 ПР-ката на Борисов: Г-н премиер, следи ни дрон! Отговорът му култов: На Радев е!

🔴 18-годишно момче – сирак: Хвърлиха ме като куче на улицата

🔴 ЖЕСТОКОСТ: Изроди ритаха баба в главата за 13 лева!





Източник: Марица





Коментари

горе