Харчим луди пари по схема за пенсия напук на кризата



Двойно повече българи си купуват стаж за пенсия. Броят на хората, заплатили за него, се е увеличил през първите три месеца на тази година в сравнение със същия период през миналата. 

Това показва статистиката на Националния осигурителен институт.

Въпреки повишения интерес желаещите да се възползват от това право обаче още не са много. През първите три месеца на 2019 година възрастните с неотпуснати пенсии, откупили стаж до 5 години, са били едва 112. 





През цялата година те са 3856 души. За първите три месеца на 2020 година 209 души са се пенсионирали, след като са закупили недостигащ стаж. Експерти прогнозират, че ако тази тенденция продължи, хората, които си го купуват, може да надвишат 6000 в края на годината, пише "Телеграф". 

Недостигащият стаж, който заплащат хората, е средно около 21 месеца, отчитат от НОИ. 

Цената на месец недостигащ стаж сега е 120 лв. а миналата с 10 лв. по-евтин. 





Това означава, че средно хората са броили около 2500 лв. В НОИ още не са обобщени данните за купуващите стаж в пика на пандемията, но според юристи ще има увеличение и заради кризата с коронавируса. 

Много възрастни, които са в рисковата група, се притесняват за здравето си, а други считат, че могат да загубят работата си и да не натрупат необходимия стаж. Право да закупят до 5 години имат две групи хора. 





Едните са вишистите. Те могат да направят това по всяко време, дори много преди да навършат възрастта за пенсия. Според експерти, ако са работили "на черно" и са сигурни, че няма да им достига стажът, по-ранното закупуване ще е по-евтино. 

Цената му се определя от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица, който неминуемо ще се вдигне през следващите години. 





Другата група хора, които плащат стаж, са тези, навършили възрастта за пенсия към датата на купуването. 

Приходите в хазната от осигурително вноски за закупен осигурителен стаж тази година са  2 448 547 лв. Приблизително толкова са били и през периода януари-март миналата година. За цялата 2019 година от вноски за недостигащ стаж са постъпили над 14 млн. лева. 


Четете още:

🔴 Щерката на Румен Радев засрами красавиците на плажа

🔴 Туристи на остров Тасос са с кopoнавирус! Оказаха се... българи

🔴 Бебе на 40 дни с СОVID-19 в Пловдив! Ето кои са заразените футболисти на Локо





Източник: Марица





Коментари

горе