Пак "затварят нощните заведения, забраняват публиката на стадиони, сватби и балове - до 30 души*



Здравният министър Кирил Ананиев изпълни намерението си да върне част от ограничителните мерки, след като заразените с коронавируса у нас минаха 200 души за едно денонощие.

На извънреден брифинг той обяви:

"Днес сутринта се проведе редвоната среща при премиера с Националиня оперативен щаб, проведе се и видеоконферентна връзка с областните управители и наблегнахме на необходимостта областните щабове и кметове да следят за изпълнение на моите досегашни заповеди и напомнихме, че е имат възможност да обявяват допълнителни мерки, съобразени със специфичните условия.





От няколко седмици отпаднаха доста мерки и то беше свързано с нашето желание да върнем българите към нормален начин на живот, да свикнем при наличие на коронавируса, разбира се, при спазване на всички мерки, дисциплина, дистанция, слагане на маски. Гласувахме доверие на бългаските граждани, както и на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия, за да се върнат  към нормален начин на живот.





За съжаление, анализът, който направихме за седмица-10 дни, е, че броят на носителите се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Както ви обещах, стигнем ли до това ниво, ние ще трябва да възстановим някои от използваните мерки. Този анализ показа, че през следващите дни не очакваме да спаднат заразените, даже може да има ново увеличение. Част от тези мерки се дискутират много сериозно в обществото и в някои отношения имаме подкрепата на хората".





Ананиве обяви, че заповедта, която е одобрена от Бойко Борисов, ще важи от 00,00 часа на 10 юли. В нея се въвеждат следните ограничения:

1. Всички колективни и индивидуални спортни мероприяти с тренировъчен и състезателен характер, на открито и закрито, да се провеждат без публика

2. Ограничава се достъпът до дискотеки, пиано бар, нощни клубове на закрито, а на открито могат да работят при 50% заетост и при спазване на 1,5 метра дистанция и всички други мерки

3. Забраняват се групови тържества над 30 души - на открито и на закрито - сватби, балове, кръщенета, като също трябва да се спазва дастанция от 1,5 метра





4. Задължават се държавните органи да засилят контрола  - МЗХ трябва да разпореди на БАБХ проверки в заведенията за хранене и развлечения, а минисърът на труда на ГИТ - инспекции дали работодателите спазват последните  изисквания. 

Мерките ще действат до второ нареждане, уточни министърът. В отговор на въпрос, той каза, че ако се стигне до нов драстичен ръст на заразените, може да бъдат върнати и по-тежки мерки.


Четете още:

🔴 Доц. Мангъров: Хоспитализираните ще нарастват, защото пътеката стана 1200 лв. Лекар сезира Етичната комисия

🔴 20-годишен се е удавил пред очите на брат си и още едно дете

🔴 Гала ражда на 53 години





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе