Предприемач се засели във Велчево, дружно с кмета пуснаха чешма, пресъхнала преди 30 г. | Вестник Борба



СТРОИТЕЛЕН ПРЕДПРИЕМАЧ С ОПИТ ОТ ГУРБЕТ В ИСПАНИЯ И КМЕТСКИЯТ НАМЕСТНИК НА ВЕЛЧЕВО ПУСНАХА ПРЕДИ СЕДМИЦА ЧЕШМА, която е пресъхнала преди около 30 години. Анатоли Димитров и Мустан Юсменов заедно с местни доброволци са успели да положат нови тръби на 160 метра, да изкопаят дренаж на повече от два метра, за да потече вода от Лозарската чешма в единия край на селото.





Всичко започнало наскоро, когато синът на предприемача Даниел попитал: „Тате, ти можеш ли да пуснеш вода от тази чешма? Нали правиш толкова много неща”. Към молбата се присъединила и сестрата Габриела. 47-годишният баща не могъл да откаже на децата си, пък и още преди при разходка с кмета и семейството из района на селото му направило впечатление, че чешмата не работи. Местните били правили безброй опити да пуснат водата, но явно допуснали технологична грешка. Анатоли разпитал и узнал, че тя е строена през 1909 г. След това започнали да търсят стария водопровод, но се наложило да се копае много надълбоко и със специална техника, разказа благодетелят.





Анатоли Димитров и синът му Дани пред чешмата, от която тече вода.

ТАКА ВСИЧКИ ДРУЖНО И С МАЛКО ПАРИ УСПЕЛИ ДА ИЗГРАДЯТ НОВО ТРАСЕ И ДА СЛОЖАТ НОВИ ТРЪБИ, ЗА ДА БЛИКНЕ ИЗВОРНАТА ВОДА, от която вече всички спират да пият на път за Къпиновския манастир. „Нямаше да тръгне тази вода, ако всичко не бе направено с много любов и вдъхновение. Пък и един баща трябва да си изпълнява обещанията към децата. Сега всички ползват чешмата и във време на суша водата е най-ценният дар”, с усмивка казва още строителят.





Оказа се, че това не е първата добрина на Анатоли Димитров. Той си купил къща в това село преди няколко години, но по време на извънредното положение семейството се заселило за постоянно във Велчево. Дани учи в ОУ „Патриарх Евтимий” във втори клас, а Габи е в Американския колеж „Аркус” и наесен ще бъде в 10 клас. Съпругата работи в Здравната каса.

„По време на пандемията Дани искаше да види читалището и старините в него, но то беше заключено. Кметът го отвори и подът беше в ужасно състояние. Сърце не ми даде да го гледам така и намерих фирма за циклене. Възстановихме пода и сега може да се влиза там и да се гледат стари снимки и архиви за селото. Но аз не съм толкова важен и не искам да ставам медиен герой, защото без кмета Мустан, който е много разтропан човек, нищо нямаше да мога да направя”, скромно споделя още Анатоли Димитров.





Мустан Юсменов копае и полага тръби за новата придобивка.

ВСЪЩНОСТ ТОЙ В МОМЕНТА ПРАВИ И НЕЩО МОДЕРНО И НЕПОЗНАТО В СТРОИТЕЛНИЯ БРАНШ У НАС – ДВЕ КЪЩИ С ОСТАВАЩ КОФРАЖ. Той представлява спойка от стиропор – бетон – стиропор и по новата технология на фирма от Стара Загора. Къщата се сглобява като конструктор лего и става за няколко дни.





„Ами на това се научих в Палма де Майора, където бяхме доста години на гурбет, и там се роди Дани. Реших да експериментирам и във Велчево, където си купих два парцела, за да правим тези къщи. Това е най-бързото строителство в света и на четвъртия ден можеш да биеш плочата. На един етаж и с басейни отпред. Вече не се предпочита двуетажен дом. Къщите ще станат за показване обаче след поне два месеца”, с охота споделя начинанието си Анатоли, който е и половин руснак, а иначе е роден в Бяла.





И ОЩЕ – ТОЙ ЗАМИСЛЯ И ВТОРА СЕРИОЗНА ИНВЕСТИЦИЯ. ЩЕ ЗАСАЖДА 10 ДКА С ПАУЛОВНИЯ. Дървото расте бързо, а листата му стават за храна на животните и мъжът смята да ги подарява на хората от селото, които все още имат животни в двора си. За пари не говори, но все пак споделя, че чака кредит от банка. Надява се, че все повече ентусиасти ще използват възможностите си, за да се възраждат българските села. Но все пак трябва да се дава добрият пример, което във Велчево се прави лесно заради мерака на кметския наместник…

Нели СУКОВА

Сн. Личен архив


Четете още:

🔴 На случаен принцип ни тестват за COVID-19 на "Кулата"

🔴 Кунчев: Да не си на мястото на Борисов!

🔴 Д-р Сибила Маринова за Мангъров: Не мога да го нарека лекар, нагъл е, обижда и лъже!





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе