Гложенски манастир - икона на Свети Георги цери страшни болести



Гложенският манастир привлича поклонници от цял свят с чудотворната икона на Св. Георги, донесена според преданието от киевския княз Глож.

Гложенски манастир 

Легендата разказва...

През XIII в. по тези места намерил убежище киевският княз Георгий Глож. Князът основал село Гложене и започнал строителство на манастира.

Първоначално обителта е щяла да се нарича „Преображение“, а за градежа било избрано място в местността над селото, наречена Градището. Днес тук още личат останките от старите постройки. Когато манастирът бил завършен, стените на сградата започнали да се рушат, а чудотворната икона на Св. Георги, която русите донесли от родината си, изчезнала. Дълго време не могли да я открият. Озовала се на края на висока скала, заобиколена от пропасти, в клоните на огромно дърво.





Иконата била с размери 28 на 24 см, рисувана на чимширено дърво и изобразявала светията, който пронизва с копие змея. Върху дървото е имало цялостен сребърен обков, през който се виждало само лицето.

Иконата стояла на дървото с лице, обърнато на изток и отразявала сутрин слънчевите лъчи. Именно блясъкът привлякъл вниманието на хората и те я намерили. Върнали я на мястото й в църквата. На другия ден иконата отново изчезнала. След дълго търсене я намерили пак на клоните на същото дърво. И така три пъти изчезвала и се появявала. Князът приел това за знак и построил нов манастир на мястото, на което иконата се появявала. Градежът започнал през 1230 г. и по-голяма част от материалите се качвали на гръб по стръмната пътека, а за пренасянето на дялан камък, плочи и греди използвали мулета. Строежът продължил 23 години. Свидетелство за истинността на това предание е кръглият бронзов манастирски печат, на който пише „Сме печат от манастира Киева храм стаго Георгиа на гора Лисец в лето Христо 1776“. Манастирът е бил посещаван често от дякона Левски, който намирал тук радушен прием от страна на тогавашния игумен - прочут народен лечител. Днес обителта е обявена за паметник на културата.





Гложенски манастир

Къде се намира и как се стига до него

Гложенският манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ се намира в близост до село Гложене, община Тетевен, област Ловеч, на 12 км от гр. Тетевен. Разположен е на 870 м надморска височина и до него лесно се стига с кола.

Гложенски манастир





Манастирът се състои от църква и жилищни сгради, които образуват стена около църквата, което придава на обителта непристъпен вид. Старата манастирска сграда била унищожена от пожар през 1856 г. На мястото на някогашните килии били построени нови, които дали на манастира запазения до днес облик. Гложенският манастир предлага възможности за нощувка. Не се предлага обаче храна, затова си носете нещо за хапване.

Гложенски манастир

 

До манастира може да се стигне и с кола, и пеша от селото - за около час по стръмна, но пък много красива пътека.

Гложенски манастир





Поклонници търсят тук изцеление от най-тежките болести

В манастира винаги има хора. Освен българи идват и много чужденци. Идват, за да видят и да се поклонят пред чудотворната икона с лика на Свети Георги Победоносец. Иконата е храмова. Централната част със сюжет „Св. Георги на кон убива змея“ е покрита със сребърен обков с размери 28 на 24 сантиметра. Около иконата допълнително е нарисувано житието на светеца. Сега тя се съхранява в Ловчанската митрополия, а в черквата има нейно копие.

Гложенски манастир


Четете още:

🔴 Божия мост – природно вдъхновение

🔴 Елин Пелин спасява сърцето на Вазов

🔴 Корнелия Нинова с инфарктно раждане





Източник: Розали





Коментари

горе