Доц. Кунчев: При нива от 300 заразени на ден, много страни ще затворят границите за българите



Ако заразените от коронавирус у нас се задържат на нивата от 300 и повече на ден, много държави ще вкарат българите в черния списък и може да затворят границите за тях. Това предупреди пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод размаха на епидемията от коронавирус.

Гърция вече реше да пуска от 15 юли българите само срещу представен отрицателен резултат от ПСР тест за вируса, направен до 72 часа преди минаването на границата.





"200-300 на ден е твърде голям брой. Повече ме притеснява обаче броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт. И сега гоним същите цели като преди 3-4 месеца,  да осигурим на всеки болнично лечение и да умрат по-малко хора.  Иначе сме наясно, че с мерки не може да се спре разпространението, но пък може да се задържи в разумни граници", добави доц. Кунчев. 

Според него в момента има две основни заплахи с оглед на епидемията от COVID-19. Първата е, че самото население, психологически обяснимо, но медицински много вредно, са приели заразата за вече решен или маловажен проблем.





Именно това и довело до масово неспазване на мерките.

"Другото ,от което ме е страх е политизирането. Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого", заяви доц. Кунчев, който е зам.-председател на Националния оперативен щаб. По този повод той се обърна с апел към политическите лидери да не се занимават с медицинската страна на епидемичната криза:





"Оставете ни да работим, ако не се справим, сменяте щаба и правите каквото искате", заяви доц. Кунчев.

Според него всяко събиране на много хора, както се случва при протестите и контрапротестите, увеличава риска от разпространение на заразата.

Кунчев увери, че в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но "много важно е кой ще работи над тези болнични легла". Може да се осигурят още много легла, има достатъчно апарати за обдишване, лекарства, но големият проблем е изтощението и липсата на медици, особено в реанимациите и инфекциозните отделения.





Според доц. Кунчев тежка е ситуацията и със служителите на здравните инспекции.

"Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - обществентото здраве и това е  работата на РЗИ, които се грижат на всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението", добави доцентът.


Четете още:

🔴 Уникален жест! Лили Иванова дарява пенсията си

🔴 Кобрата: Морето ни е супер!

🔴 Ген. Мутафчийски плажен патриот, отмаря в наш къмпинг





Източник: Марица





Коментари

горе