Напусна ни актьорът Васил Стойчев



Почина актьорът Васил Стойчев - един от най-достойните и най-уважаваните ни колеги си е отишъл от този свят, малко преди да навърши 85 години, съобщиха от Съюза на артистите в България (САБ). Оттам припомнят думите му: 

"Аз си мисля, че великата сила на театъра и неговата вечност имат връзка с факта, че във всеки човек той е нещо вродено. Всеки обича театъра."





"От дистанцията човек разбира, че много време е губил за неща, които не са си стрували", споделя още актьорът в свое интервю за сп. Хомолуденс.





2015 г. С наградата "Златен век" на Министерството на културата за изключителния му принос към българската култура (Снимка: BulFoto)

Поклонението е тази събота, 18 юли, от 11.00 ч., във фоайето на Народния театър.

Роден е на 29 септември 1935 г. в Кюстендил, в семейството на фотограф. Завършва икономически техникум в София, една година учи във ВИИ "Карл Маркс", но през 1954 г. вече е студент във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на професор Филип Филипов.

Заедно с колегите си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в драматичния театър "Адриана Будевска" в Бургас. През 1960/61 г. е назначен в Народния театър, където преминават 50 години от творческата му кариера.





Стойчев е носител на наградата "Икар" на САБ, за изключителен творчески принос към българския театър, през 2013 година.

Със съпругата си актрисата Виолета Бахчеванова с "Икар-2013" за цялостен принос към театъра (Снимка: BulFoto)

От 1960 г. е женен за Виолета Бахчеванова. Двамата имат пано с отпечатъци на Стената на славата пред "Театър 199", където активно играят.

Поклон пред светлата му памет!


Четете още:

🔴 Братът на починалия национал: Обичам те и знам, че пак ще бъдем заедно един ден

🔴 Съдът върна книжката на обвиняем №2 по случая "Местан" ВИДЕО

🔴 Мистерия с наследството на Парцалев





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе