Щадящи операции при карцином започнаха да правят в наша болница СНИМКИ ВИДЕО



С ново поколение лазер се сдоби пловдивската Университетска болница „Каспела”, която е един от центровете за онкология на глава и шия в България. CO2 лазерът разкрива нови възможности пред професионалистите на лечебното заведение да извършват по-щадящи операции, с по-малко усложнения и по-кратък постоперативен период.

Едно от основните приложения на новата апаратура е при ранни карциноми на гласните връзки. „Този лазер ни позволява да извършим операцията през устата, ендоскопски, докато стандартната интервенция се прави с разрези отвън. По този начин се избягва и необходимостта от трахеостома, или както хората го наричат - „копче”. Това е отвор на шията, с който пациентът трябва да диша няколко дин след операцията. При лазера това вече не е необходимо, което е много важно за психическото състояние на пациентите”, обяснява пред GLAS.bg доц. Димитър Пазарджиклиев.

Той е част от екипа на УМБАЛ „Каспела”, специализиран в диагностиката, хирургичното лечение, рехабилитацията и реконструктивната хирургия при доброкачествени и злокачествените заболявания в областта на ушите, носа, гърлото и слюнчените жлези и метастазите на шията. Заедно с проф. Йовчев започват първи в България да поставят говорни протези 2003 г. на хора с отстранен ларинкс. Вече е извършил и няколко операции с новия апарат на карциноми на гласните връзки и е изключително доволен от резултата.  





„Лазерът позволява висококонцентрирана енергия да се прилага на точно определено място, като съседните тъкани се увреждат минимално. Рискът за отоци в дихателните пътища след операцията е минимален”, посочва специалистът.

Извън онкологията, лазерът може да се използва при случаите на парализа на гласните връзки, които обикновено се наблюдават при пациенти след операция на щитовидната жлеза. Много важна част от приложението му са също интервенциите при намаление на слуха, тъй като позволява по-прецизно поставяне на протеза в средното ухо. Служи и като заместител на обикновен скалпел – за премахване на сливици и лечение на запушен нос. Има и функция да изпарява тъкан, която може да се използва при хронични възпаления в устната кухина, преканцероза и т.н.





Пациентът може да се храни още на същия или на следващия ден след операцията. И понася много по-леко възстановителния период, който продължава няколко седмици. Няма ограничение за възраст. Дори в някои случаи лазерът е подходящ при по-възрастни пациенти, при които се налага миниинвазивни интервенции.

„Нашата специалност е по-особена. Ние работим там, където се обдишва пациентът, където минава кислородът, и има риск от усложнения. Така че много строго контролираме безопасността”, казва доц. Пазарджиклиев.

В тази връзка болницата е направила и още една много сериозна инвестиция, закупувайки втория в България апарат за обдишване под високо налягане. Инжекторът подава газове по време на обща анестезия директно в белия дроб, без да се провеждат по тръба.





Така риск от усложнения, свързани с използването на лазера, не съществува.    

„Проблемът с онкологичните заболявания на глава и шия е много сериозен. Те се нареждат на челните места след тези на белия дроб и дебелото черво”, отбелязва специалистът. И обяснява, че различните локализации имат различна прогноза. Например карциномът, който е вътре в гръкляна, има сравнително добра прогноза. Докато този до гръкляна, отстрани на ларинкса, е доста по-опасен. С по-лоша прогноза са и карциномите в устната кухина, на устното дъно и езика.

„Има такива тумори на главата и шията, които се лекуват преимуществено с операция, тъй като е доказано, че това е най-добрият метод, със следоперативна лъчетерапия. Най-голямата драма е когато даден пациент е по-подходящ за операция, но е насочен към лъчелечение. Това се случва по различни причини. Понякога е и избор на самия пациент, но винаги крайната дума за начина на лечение е негов. Ние предлагаме варианти, посочваме предимствата и недостатъците и го оставяме той да избере”, казва хирургът.





По неговите наблюдения в последните години идват все повече млади пациенти с тумори. Лекувал е и 18-годишен младеж. „Туморите имат различна генеза. Някои са свързани с вируси, други – с тютюнопушене. Вирусно свързаните се наблюдават при по-млади хора, но пациентите от 35-годишна възраст нагоре са доста чести. Драмата на тези тумори, е, че са видими. Човек може да види в огледалото прогреса на заболяването. За пациента и неговите близки това е много драматично”, споделя доц. Димитър Пазарджиклиев.

Той обаче е категоричен, че ракът на глава и шия не е смъртна присъда. В практиката си има много оздравели пациенти. Колкото по-рано се започне лечението, толкова по-добър е резултатът. „Никога няма да забравя един 38-годишен мъж с карцином на езика. Той имаше малка дъщеричка.





Дойде много отчаян, но се възстанови и засега е жив и здрав. Казвам засега, защото човек трудно може да се зарадва на успех при тези заболявания. Хората подлежат на редовен контрол и проследяване, така че, ако има рецидив, да се открие възможно най-рано”, обяснява хирургът.

Съветът му е да се спре алкохолът и тютюнопушенето, тъй като те са основните „виновници” за карциномите на глава и шия, които са несвързани с човешки папилома вирус. При най-малките оплаквания - чувство за чуждо тяло, превръщащо се в болка, дрезгав глас, които не изчезват в продължение на 2-3 седмици, да се търси консултация с УНГ специалист.  



Четете още:

🔴 Филип Аврамов се върна при жена си

🔴 Българка изчезна в Атина СНИМКА

🔴 Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста





Източник: glas





Коментари

горе