Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия



Държави без ограничения

Турция (при съмнения за здравословното състояние на пътуващите се предвиждат безплатни тестове за Covid-19 на пунктовете), Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора, Румъния, Швеция, Полша, Хърватия, Германия, Люксембург, Франция, Швейцария, Испания, Португалия, Ватикана, Малта, Монако, Сан Марино.

Държави, които искат отрицателен PCR тест





Желаещите да посетят Гърция ще трябва да предоставят отрицателен PCR-тест, направен не повече от 72 ч. преди влизането в страната в лицензирана лаборатория и предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код, като влизането в страната става само през ГКПП Кулата-Промахон или със самолетен полет.

За пътуване в Руската федерация е необходим документ на руски или английски език с отрицателен тест за коронавирус, взет не по-рано от три дни преди пристигането им на територията на страната. При липса на такъв документ, е необходимо до три дни да си направят тест на руска територия.

За посещение в Беларус българите трябва да да имат отрицателен резултат от PCR тест на граничния пункт, направен не по-късно от два дни преди датата на преминаване на границата.

На пристигащите в Унгария от България ще бъде извършена здравна проверка на границата и те ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, освен ако не представят два последователни отрицателни коронавирусни теста, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни.





Отрицателен PCR тест за COVID-19 се изисква и при влизането в Босна и Херцеговина. Той трябва да е извършен 48 часа преди влизането.

Българите, които влизат на територията на Исландия, ще бъдат подлагани на тестване за наличие на COVID-19. От тестване се освобождават родените след 2005 г. Пътуващите трябва да попълнят формуляр за предварителна регистрация преди пристигането си в Исландия.

Държави с карантина 

Пътуващите към Латвия и Естония ще трябва да бъдат поставени под 14- дневна карантина при влизане в страната.

Словакия налага задължителна 5-дневна карантина, след това тест и при отрицателен резултат пътниците се освобождават от карантината.

14-дневна карантина се изисква за българите, желаещи пътуват в Словения, които нямат статут на временно или постоянно пребиваващи. Карантина ще бъде налагана и на българите, които нямат отрицателен PCR-тест, направен не по-късно от 36 часа преди влизането в страната.





Силно препоръчителна е карантината за българските граждани, които искат да пътуват до Нидерландия.  

Всички завръщащи се в Белгия пътници ще трябва да попълнят формуляр преди пристигането си и да го носят със себе си. Формулярът може да бъде изтеглен оттук: HTTPS://DOFI.IBZ.BE/SITES/DVZOE/FR/DOCUMENTS/BELGIUM_PASSENGERLOCATORFORM.PDF

Всички пристигащи в Обединеното кралство от България се поставят под задължителна 14-дневна карантина. Пътуващите до Великобритания трябва предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 14-дневната карантина. 

Пътуващите до Република Ирландия българи е необходимо да попълнят предварително електронен формуляр, а след пристигането си подлежат на 14 дневна самоизолация.

На задължителна 14-дневна карантина подлежат и българите, желаещи да пътуват до Италия.

Държави, в които ни е забранено да влизаме

Българските граждани могат да пътуват до Кипър с ограничения. От 1-и август 2020 г. само българските граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване (т.нар. жълт лист) за Република Кипър, могат да влизат на нейна територия. Същите задължително се подлагат на 14-дневна домашна карантина. Остава в сила изискването за представяне на резултат от PCR тест за COVID-19, извършен до 72 часа от полета и попълване на онлайн формата Cyprus flight pass.





В Молдова има забрана за влизане в страната на чужди граждани (с изключение на лица със статут на пребиваване; дипломати; работници по трансгранични проекти; лица, които пътуват с професионални цели; лица, пътуващи по хуманитарни причини; шофьори, осъществяващи международен превоз на стоки). При влизане в Молдова е задължително поставянето под 14-дневна карантина.

В Украйна продължава да бъде забранено влизането на чужденци, частично са отворени само сухоземните граници на страната и то през определени ГКПП.

Режимът за пътуване от и до Азербайджан е преустановен.

Литва забранява влизането на своя територия на български и чуждестранни граждани, пристигащи от България.

На този етап не се допуска пътуване до Финландия на български граждани без основателни причини.

Влизане на територията на Норвегия се допуска за следните категории български граждани:

- постоянно пребиваващи в страната;

- които имат регистриран договор за работа с норвежки работодател;

- които са самонаети, имат бизнес или планират да открият собствен бизнес в страната;

- които притежават недвижим имот в Норвегия;





- роднини на постоянно пребиваващи в Норвегия, когато посещават

Всички, влизащи на територията на Норвегия от България, се поставят под домашна карантина за 10 дни без изключение.

Българските граждани могат да влизат на територията на Кралство Дания с ограничения. Датските власти ще ги допускат при наличие на адресна регистрация, трудов договор, документ, удостоверяващ бизнес пътуване, хуманитарни случаи, здравни или семейни причини. Всички пристигащи от България ще бъдат посъветвани да останат по домовете си в продължение на 14 дни.

Интерактивната карта, предоставена от Министерството на външните  работи, където може да видите изискванията на всички държави в света за пътуване до тях, можете да намерите на следния линк:  https://www.mfa.bg/bg/covid19map


Четете още:

🔴 CONGRATULATIONS! Наследничката на Ангелкова в схватка с английския (УНИКАЛНО ВИДЕО)

🔴 ЗЛАТО ЛИ Е? 20 лева за кафе в центъра на София

🔴 Най-голямата сделка в най-новата българска корпоративна история е факт!





Източник: 24 часа





Коментари

горе