Ламбо обичаше жените, но и жените обичаха Ламбо СНИМКИ



Стефан Данаилов е прегръщал много красиви актриси

Кои и колко са жените на Стефан Данаилов?

Това е въпрос с космическа трудност, все едно да броиш звездите. Защото Ламбо обичаше жените, но и жените обичаха Ламбо.

Ако приложим холивудската мярка - колко красиви и знойни звезди е “държал в обятията си” еди-кой си знаменит актьор, то Стефан Данаилов е без конкуренция у нас.





Най-популярният български актьор е пръгръщал и целувал почти всички наши актриси. И немалко чуждестранни. Имам предвид прегръдките във филмите и театралните постановки, разбира се. Колко от тези жени Ламбо е обичал зад кадър и зад кулисите, си е негова работа и ние като възпитани хора няма да надничаме през ключалката.

Най-истинската,

жената с главно Ж

в живота на Стефан

Данаилов е

съпругата му Мария

Тя е не само най-голямата му любов, но и опора, пристан, муза, съветник, душеприказчик... Вълнолом, който може да разбие тревогите и съмненията му. Архангелът, който укротява “слабите му ангели”.

Мъжкото момиче от песента, изпълнена от Маргарита Хранова и самия Ламбо, което мълчаливо подрежда неговите мъжки ризи, мъжки надежди и мъжки капризи...

Историк по образование

Мария е най-красивата

и най-сниманата

родна манекенка

през 60-те години на миналия век. Често е на първите корици на списанията “Лада” и “Жената днес” (други май нямаше), участва в дефилета с тоалети на Центъра за нови стоки и мода (ЦНСМ) и обира мъжките въздишки и погледи.

Любовта й спечелва Вили Цанков, млад режисьор, интелектуалец и един от най-интересните мъже в София по онова време. Двамата се женят, ражда им се син, когото кръщават Росен. До 7-ата си година момчето е отгледано от баба си по майчина линия.





Един хубав ден кака Росица Данаилова, сестрата на Ламбо, го запознава с Мария, която е с няколко години по-голяма от него. Студентът от ВИТИЗ е като поразен от гръм, както казват сицилианците при внезапното мъжко влюбване от първи поглед.

След упорито ухажване Мария пада в крепостта Ламбова, а Вили Цанков стаява наранените си чувства и като истински рицар благородник приема и прощава горещата им любов.

Остава техен най-добър приятел и през годините празнуват заедно всички семейни празници. Вили Цанков уважава таланта на младия си съпереник и му дава ролята на Бургундеца в историческия епос “Сватбите на Йоан Асен”.

Другата официално призната от Стефан Данаилов негова голяма любов е Аня Пенчева. Ама то си е грях да видиш Аня и да не се влюбиш в нея! Ламбо леко повдига завесата на тази може би изпепеляваща любов в биографичната си книга “Романът на моя живот” . Но нищо повече, освен че говори с изключително уважание към колежката си.

Аня е поканена в Народния театър през 1987 г. и продължава да играе на сцената му. Тогава актьор №1 там е Данаилов. А някъде между кулисите Аня за първи път среща Ивайло Караньотов, който е сценичен работник там. Двамата са семейство и до днес.

През 1985 г. излиза филмът “Поема”, в главните роли на който са Ирен Кривошиева и Стефан Данаилов. Една типична социстория, разказана от сценариста Александър Томов. Едва ли много хора си спомнят за този филм. Но той остава в историята като любовна среща между Ирен и Ламбо. След нея

тя забременява,

ражда син Владимир,

с когото заминава в САЩ

и след години гръмна скандалът.

На житейския финал Мария прости и това похождение на съпруга си. Ирен казва, че живее щастливо с шестия си съпруг. А Владимир Стефанов Данаилов учи в САЩ за лекар.





Когато завършва ВИТИЗ, Стефан Данаилов е разпределен в Пловдивския театър. А там се е събрала артистична трупа, която гъмжи от млади красавици: Цветана Манева, Катя Паскалева, Елена Райнова, Северина Тенева, Соня Маркова, Илка Зафирова... Както се казва гаджета, та дрънкат.

Ламбо обаче няма

шанс да играе

с тях на сцената,

защото е грабнат от телевизионната суперпродукция по български “На всеки километър”. Но ето какво ми разказа приживе Тодор Колев за ония луди, млади актьорски преживявания.

След представленията актьорите обикновено се събират в някой от баровете или в “Общежитието”, както наричахат голямата къща, в която всичките живеят. Една нощ компанията пак е на бар и към един часа Стефан казва, че ще си тръгва. Всички са почерпени и не искат да си развалят густото, но Ламбо е непреклонен. Сутринта трябвало да става рано за снимки. На всички им става неприятно, а Тодор Колев решава да му погоди за наказание и назидание някакъв номер.

По някое време в бара влиза известната пловдивчанка Минка, която заради “професията” й наричат “електронната пушка”. Тя също остава разочарована, когато разбира, че Ламбо си е тръгнал. И тогава на Тодор му хрумва “злокобното отмъщение”.

Предлага на Минка да я заведе при Стефан. Всички знаят, че той не заключва вратата на стаята си, защото сутрин идват да го будят за снимки, а той спи “като заклан”. Ако заключи, има опасност да не чуе звънеца.

Тодор Колев завежда “електронната пушка” в общежитието и я вкарва в стаята на Ламбо. “Сергей спеше дълбоко - разказваше Тодор. - Казах й на Минка да се съблече спокойно, да си легне при него и заранта, когато се събуди, да се опознаят по-добре...”

И както той преполага, така и става: идват от продукцията и влизат в стаята на бате Сергей както всеки път, без да чукат.

Виждат Ламбо

в леглото с гола жена

до себе си

Той се събужда, но въобще не може да си спомни какво е правил вечерта и защо тази жена е в леглото му. През целия ден на снимките си мисли какво точно е станало. Разбира се, сеща се, че са му скроили номер.





В “На всеки километър” по героя му най-напред си пада млада циганка от катуна. В ролята е Пепа Николова.

Двамата са играли преди това в “Понеделник сутрин” - тя е Тони - момиче с леко поведение, той е Кръстьо - работник в бригада за комунистически труд. Според сценария Кръстьо трябвало да преспи с Тони, но режисьорите Пискови нещо размислили.

Когато преди години казах този факт на Пепа Николова, тя възкликна: “Боже, какво съм изпуснала?! Да ме целува самият Стефан Данаилов!”.

В “Дами канят" около автомобилния инструктор Яким - героя на Данаилов, пърхат 9 (девет) красавици курсистки: Невена Коканова, Цветана Манева, Мариана Димитрова, Доротея Тончева, Мария Статулова, Йорданка Кузманова, Боряна Пунчева, Илка Зафирова и... симпатягата Надя Тодорова. И всичките му се натискат, и към всички той разтвори голямото си сърце, и на никоя не отказа ласки...

С Невена Коканова Ламбо си партнира още през 1963 г. в първия си професионален филм “Инспекторът и нощта”. Той е нахаканият младеж Том, влюбен в красивата “лека жена” Жана (Коканова). Двамата са заедно още в няколко филма, в “Искам Америка” (1991) изиграват късна и някак тъжна любовна сцена.

В мемоарната си книга Ламбо пише следното за най-добрата ни актриса: “Отношението ми към Невена Коканова се променяше през годините. Гледах я като хубава жена, като актриса, като нещо повече от партньорка. Беше светъл човек, добър и кротък. Голяма звезда, но никога не спекулираше с популярността и с красотата си. Не мога да кажа какво е ставало в душата й през цялото време. Нашите отношения преминаха през различни фази, но негласната коректност помежду ни остана...”

Във филма “Морето” Ламбо си пада по красивата Северина Тенева и двамата снимат гореща любовна сцена на брега, заливани от ноемврийски вълни. Той коректно уточнява, че партньорката му е била с гащи.

В “Князът” целува нежно и много Виолета Гиндева.

В “Черните ангели” и “Нона” има страстни сцени с Доротея Тончева.

В “От нищо нещо” ревниво опипва Анета Сотирова, докато я пита защо е само по нощница. “Топло ми е”, оправдава се уплашената съпруга, а Панчо (Ламбо) се сопва: “И на мене ми е топло, но не съм без гащи!”.

В “Търновската царица” е д-р Старирадев и спи с Камелия Тодорова, красива, млада и сочна като малинка.

В “Иван Кондарев” се любува и наслаждава на красиво разголената Катя Паскалева.

В “Обич” в него постепенно се влюбва Виолета Донева. Елена Димитрова пък се влюбва в него от първи поглед в “Този истински мъж”.

В “Маневри на петия етаж” е съпруг на Искра Радева и бивш съпруг на Мая Зуркова. А в сериала “Стъклен дом” е мъж на чаровната Елена Петрова...

А какво става на международния женски културен фронт?





С полската актриса суперкрасавица Барбара Брилска Ламбо се запознава в Лондон, по време на снимките на филма “Умирай само в краен случай” на режисьора Милен Гетов.

В биографичната си книга Стефан споменава за преживяното с полякинята: “...Тогава аз отидох в нейната стая. Останах там няколко дни. Беше красива авантюра, но не и любовна история...”

И с още една полска актриса - красива и знойна, Ламбо мери талант и сексапил. Става дума за Ева Шикулска във филма на Владислав Икономов “24 часа дъжд”.

В българо-съветската продукция “Юлия Вревска” Стефан е в дует с очарователно нежната руска актриса Людмила Савелиева. Той е българинът Карабелов, който живее в Петербург. Според авторите на сценария “кратките срещи на Вревска и Карабелов поставят началото на една голяма любов, извисена до саможертва...” Много убедителен е Ламбо, умее ги той тия неща със саможертвените любови.

Романтично-еротична сцена има в “След края на света” с наистина впечатляващата гръцка актриса Катерина Дидаскалу.

Той е проф. Алберт Коен, евреин, тя - Аракси Вартанян, арменка.

След много години двамата се опитват да съберат останките от детската си любов, попиляна от политическите ветрове, издухали хората от различни етноси в Пловдив. Много е въздействаща сцената, казвам ви.

В края на 60-те и началото на 70-те години по телевизиите вървят три сходни сериала: в България - “На всеки километър”, в СССР - “17 мига от пролетта”, и в Полша - “Залог, по голям от живота”.

В главните роли са съответно Стефан Данаилов, Вячеслав Тихонов и Станислав Микулски.

На чехословашкото списание “Квиети” му хрумва да направи анкета сред читателките си

кой е най-големият

чаровник от тримата

И кой, мислите, печели състезанието?

Стефан Данаилов, разбира се!

Ами помните ли онази красива френска певица - Вероник Жано, която гледаше с любовно блеснал поглед към Ламбо, докато той подскачаше в такт:

Аз съм от Твърдица,

ти си от Париж,

но една искрица

блесна в нас и виж -

сега мълчим

смутени двама,

в плен на любовта,

за нея километри няма,

малък е света.





Български не знаеш,

с френския съм в мрак,

на “Шанел” ухаеш,

аз на “Ален мак”.

Сега те чувствам много близка,

как не ме е срам.

Колко много искам

обич да ти дам.

Преди години попитах Доротея Тончева какво е за една актриса да бъде екранна любовница на Стефан Данаилов.

“О, много хубаво! - възкликна спонтанно Доротея. - Много хубаво... беше. Ламбо е великолепен партньор. Тогава всички момичета от цяла България бяха влюбени в него. Той беше красавецът, беше еталонът, сънуваха го нощем. Пред дома и гримьорната му имаше опашки. Ние с него сме приятели преди още да се срещнем в киното (във филма “С дъх на бадеми” (1967) - б.а.) Нашето е едно велико приятелство.”

И всенародното приятелство със Стефан Данаилов е велико. Няма българин, който да е равнодушен към направеното от актьора.

И всенародното приятелство със Стефан Данаилов е велико. Няма българин, който да е равнодушен към направеното от актьора.

С Анета Сотирова в "От нищо нещо"

Красавицата Барбара Брилска партнира на Ламбо във филма "Умирай само в краен случай"

Галантен кавалер на Пепа Николова в "Понеделник сутрин"

С гръцката актриса Катерина Дидаскало в "След края на света"

Ламбо и Ирен Кривошиева във филма "Поема". От любовната им забежка се ражда синът Владимир.

Като съпруг на Катя Паскалева в "Иван Кондарев"

С Невена Коканова си партнират и в сериала "На всеки километър".

С Виолета Гиндева във филма "Князът"

С още една красива полякиня - Ева Шигулска в "24 часа дъжд"

С Пепа Николова в епизода "Циганката" от "На всеки километър".

С нежната рускиня Людмила Савелиева в "Юлия Вревска"

И Цветана Манева не устоява на чара на Ламбо като автомобилен инструктор.

Лебедовата песен на Ламбо на театралната сцена е в постановката "Артистката". Играе с някогашната си голяма


Четете още:

🔴 Тунели под гробницата на жената котка в Странджа засечени от георадар

🔴 Боянският водопад – вечната музика

🔴 Първата любов на Апостол Карамитев се поболява от раздялата им





Източник: spomen





Коментари

горе