Наши роми в Британия окрадоха хиляди българи с измама във Фейсбук



Хиляди българи са станали жертва на две ромски фамилии от села в благоевградско и чирпанско. Ромите са разработили измамна схема във Фейсбук, чрез която вече пета година необезпокоявано продължават да крадат пари от наивници. Представяйки се за британска фирма, те ги подлъгват, че уж са спечелили скъп модел айфон, но за да го получат трябва да преведат 40 лева за транспортни разходи. Ако жертвата поддаде и прати парите, наместо телефон, няколко дни по-късно получава второ съобщение – „Телефонът ви е на швейцарската граница, трябват ни още 60 лева за митнически такси, за да си го получите“. Миналата седмица Флагман постави под наблюдение схемата им и установи, че само за седем дни измамната група успя да прилъже 11 човека. Ако приемем, че всяка седмица имат по десет жертви, това прави приблизително откраднати 4000 лева на месец.





Първоначално ромски действат от родните си села чрез страницата „Мачкай, за да те уважават“, установи разследване на Флагман. Съмнителното ѝ име не се оказва никаква пречка моделът да заработи добре. Мошениците действат по следния начин. Те издирват реални томболи във Фейсбук и започват да пишат лични съобщения на всички участвали в тях с един и същи текст: „Здравейте, аз съм от сайта за истински награди. Администраторът ми предаде да ви съобщя, че печелите. Пишете ни и търсете колежката Сиси“. „Колежката Сиси“ в действителност е ромката Станка, която в момента живее в Шотландия и оттам поема своята част от измамата.

Всичко започва така. От нивото на интелигентност и логическа мисъл на атакувания зависи дали ще се хване на измамата и ще им преведе пари

Мнозина, забравили къде и за какво са участвали, приемат това известие за чиста монета и стават лесна плячка. Схемата сработва и поради факта, че Фейсбук е притегателно място за огромно количество наивни хора, които иначе не четат книги, не тренират логиката си и вярват на всичко, което намерят в социалната мрежа. Те не се замислят, че няма как да са спечелили айфон, след като са играли примерно за ароматизатор. Нито че няма как Фейсбук страница с кретенско име, зад която не стои никакъв бизнес, който да калкулира приходи, да раздава скъпи награди.





По груби сметки за последните пет години по този начин ромите са успели да отмъкнат около 240 000 лева. Но сумата е вероятно много повече. Полицията обаче отказва да се занимава с тази афера, въпреки няколкото изпратени сигнала, включително и от автора на този материал.

В първите три години ромите ползват страница с твърде съмнително име, но нищо не е в състояние да спре наивниците да си пратят парите на измамили ги роми

В първите години ромите действат по-непредпазливо, като карат жертвите си да им превеждат пари до поискване до офисите в Благоевград или Чирпан на куриерски фирми, основно „Еконт“. Впоследствие, когато „бизнесът“ се разраства, те започват да наемат мулета през сайта за обяви „Джобс“.





Там пускат публикация, че търсят хора за дистанционна работа, чиято задача ще е да получават и адресират пратки. Целта е да се разсее пряката връзка между жертвите и измамници. Един от последните наети мулета се казва Александър. Ромите  са разпращали неговата лична карта с всички чувствителни данни, на последните измамени миналата седмица, за да си препишат точно имената, когато адресират платежа. Александър научи от Флагман кои са му работодателите и в каква мошеническа мрежа се е замесил.

Коментар като този, на човек, който се е подлъгал и пратил пари, се задържат не повече от минута. Бързо прочистват всичко и блокират коментиралия.





През 2018 година ромския „бизнес“ става вече международен. Двете фамилии вкупом емигрират във Великобритания – едната се установява в Англия, другата – в Шотландия. Оттам създават новата страница „Оригинални маратонки“ и продължават измамата вече чрез нея. Кражбите стават приятно допълнение към социалните помощи, които безработните български роми започват да получават от британската социална система. „Оригинални маратонки“ е маскирана уж като магазин за спортни обувки, но още при първо разглеждане се вижда, че никакви продажби не се извършват чрез нея. И там, както и в „Мачкай…“ са публикувани едни и същи, крадени от интернет, снимки на „спечелили“ в техните „томболи“. За разлика от „Мачкай…“, в раздел „Информация“ на „Маратонките“ има дори въведен адрес - 78 Pentonville Road, Islington, London, United Kingdom. На това място се намира хостел с много входове и апартаменти, в повечето от които са се настанили и имигранти. Българските роми обаче не живеят там, установи проверка на Флагман.





Авторът на този коментар живее в Каспичан и призна пред Флагман, че е пратил 170 лева „транспортни разходи“ и „митнически такси“, за да получи „спечеления“ айфон

Всеки ден на страниците и на „Мачкай, за да те уважават“, и на „Оригинални маратонки“ се появяват коментари от ужилени с по сто и повече лева българи. Тези коментари престояват там едва минута, защото бързо биват изтривани, а авторите им - блокирани. Така приключват отношенията между двете групи БГ роми, емигрирали в Британия, и наивниците, пратили им пари от България.

След като сигнализира за ромските фамилии и измамата им в специализирана група във Фейсбук, авторът на този текст получи обаждане от един от тарторите на групата: Изтрий написаното или не искаш да знаеш какво ще ти се случи. Дори тази откровена заплаха не трогна прокуратурата и тя отказа да образува предварително производство с мотива, че няма извършени действия и няма пряко пострадал.

Личната карта на едно от последните мулета, наети от тях с обява в jobs.bg. Пред Флагман той обясни, че нямал ни най-малка представа нито кои точно са работодателите му, нито, че е станал част от измамна схема

Ромите измамници са наясно, че нито в полицията, нито в прокуратурата или в съда някой би се занимавали с дребна кражба от порядъка на 100-150 лева. А да се организират всички измамени българи, които са от най-различни краища на страната, в единна жалба и солидна сума, описана в нея, която да трогне правораздавателните органи в България, досега се е оказала невъзможна задача. Затова под „Оригинални маратонки“ и в бъдеще ще се появяват жални коментари от подмамени наивници, а лъжестраницата ще продължава да калкулира крадени хилядарки всеки месец.





На улица „Пентънвил“ №78 в лондонския район „Ислингтън“, представена за седалище на страницата „Оригинални маратонки“, се намира хостел


Четете още:

🔴 Зорка Първанова се пенсионира  

🔴 Черна прокоба над семейството на загиналата Нанси, майка й губи трето дете! СНИМКА

🔴 Наистина "Има такъв народ", ако дава 15% на Трифонов. Барековщината е жива





Източник: flagman





Коментари

горе