На 9 август умира Родопският славей



На 9 август 2000 г., на 85 г., умира Георги Чилингиров - един от най-известните български народни певци, определян като доайен на родопската песен. Роден е на 14 декември 1914 г. в смолянското село Алами дере, днес Полковник Серафимово. Повечето песни в репертоара си е научил от своя баща, който бил кръчмар в селото, припомня Марица.бг.





Георги Чилингиров е първият народен певец, записал популярните „Руфинка болна легнала“ и „Излел е Дельо хайдутин“.   

Взима участие във фолклорна група „Наша песен“ заедно с популярните народни изпълнители Радка Кушлева, Мита Стойчева, Гюрга Пинджурова и Атанаска Тодорова. 

Впоследствие е поканен за солист в Пловдив на създадения от Асен Диамандиев фолклорен ансамбъл. Тук изпълнява едни от най-известните родопски песни в дует с Радка Кушлева.





В творческия си път Георги Чилингиров има зад гърба си повече от 40 000 концерта в България и в чужбина. 

На 80 години се научава да свири на родопска каба гайда. През 2000 г. Етнографският музей в Пловдив издава книгата „Родопски песни за бално и за драго на Георги Чилингиров“. В нея намират място 130 нотирани песни на прочутия родопски певец, с речник на по-непознатите родопски думи.





 Незабравимо остава сценичното му присъствие, облечен в автентичния костюм на родопски комита - неразделен атрибут от неговото сценично облекло.


Четете още:

🔴 7 храни, с които не бива да комбинираме яйцата, защото е вредно- подувани ни се корема, качваме килограми и се чувстваме зле

🔴 Как бързо да охладим нагрята от слънцето кола ВИДЕО

🔴 Стълпотворение на „Градина”! Летуващи задръстиха плажа, тапи от коли край къмпинга





Източник: Блиц





Коментари

горе