В Слънчев бряг от зараза не се боят, пълно е с българи



- Чудо невиждано - с часове се чака за маса в заведение

- Нашенци за първи път са повече от чужденците

Българи се редят на опашка пред заведение в Слънчев бряг.

Българи се редят на опашка пред заведение в Слънчев бряг. СНИМКА: Димчо Райков

- По дърветата излязоха катерички и пойни птици

Българките са сменили англичанките по барплотовете.

Българките са сменили англичанките по барплотовете. СНИМКА: Димчо Райков





21,30 ч, началото на август, центърът на Слънчев бряг. Пред едно от модните заведения в комплекса се е извила опашка от желаещи да седнат на маса в лятната градина. Всички са българи. Опашката е дълга 30 метра, а чакащите отвън са поне 50, което означава, че няма никаква дистанция помежду им. Същото е положението и пред нощен клуб на пъпа на Слънчев бряг, където десетки младежи са се подредили плътно един до друг в късна доба да влязат на концерт на Преслава. Дистанция нула.





На централната алея в Слънчев бряг гледката по нищо не подсказва, че сме в епидемична ситуация -

пълно е с народ,

както е било преди

коронавируса, и

човек трудно може

да се размине

Че нещо не е наред, за разлика от минали години, издават само шлемовете на някои сервитьори, но не всички ги носят. На повечето заведения отстояние от масите няма и се работи на принципа ден година храни. Иначе тоалетните са заредени със сапун и дезинфектанти.





В суперите пък само продавачите носят маски, но предимно под брадичката и рядко ги вдигат с досада над носа. Малко са клиентите, които влизат с предпазни средства. Пък и никой не ги и връща от вратата, важното е оборотът да върви. С маски са предимно чужденците, които по това се различават от българите.





Както никога досега Слънчев бряг е пълен с нашенци, предимно младежи и семейства на средна възраст.Тази година българите преоткриха най-големия ни черноморски курорт, който досега бе запазена територия за британци, германци и скандинавци. Сега обаче ги няма и българската реч се чува навсякъде, което си е доста странно. В малкото отворени хотели в комплекса има отседнали холандци, германци, поляци, румънци и унгарци. Руснаци и украинци няма.

Тази година чужденците са малцинство, но затова пък българите достойно са запълнили нишата и се чувстват като домакини. Те движат и уикенд туризма в курорта, който досега разчиташе на едноседмични и десетдневни почивки на чужденци. Българите обикновено отсядат в четвъртък и си тръгват в понеделник. С манталитета си оставят отпечатък върху живота в курорта - слабо носене на маски на закрито и неспазване на никаква дистанция. Не че досега чужденците с безкрайните си безпаметни запои, балконинга и плажните оргии са били образец на поведение, но българите по нищо не им отстъпват.





Прекрачили веднъж Слънчев бряг, за който досега четяха легенди в западната преса,

са като отвързани.

Особено след

пролетните

ограничения

заради коронавируса. Сега цените са паднали с 20 до 30% в отделни хотели, които с охота приемат и нашенци с резервации за два-три дни.

“Страхотно е, голям пропуск е, че досега не сме идвали”, казва 32-годишен пловдивчанин, за когото лятното море е било на юг от Созопол. Като него разсъждават и повечето млади българи от вътрешността на страната, за които Слънчев бряг е българският Лас Вегас. Почиващите сънародници там са предимно софиянци и пловдивчани.

Това лято ги няма и баркроловете по заведенията, които бяха отменени заради пандемията, а нашенци не се впечатляват от малките шотчета с алкохол. По заведенията се консумират предимно скара и традиционни български гозби, няма ги английските закуски и следобедни брънчове. Собствениците на кръчми са се съобразили с българския вкус, който диктува сега менютата. В повечето кръчми клиентите на средна възраст пият ракия, мастика и бира. Тъй като няма много чужденци, кръчмарите не са запалили външните огнища, на които въртяха за атракция малки печени прасенца.





Този път вместо англичанки

върху барплотовете

танцуват знойни

подпийнали българки

Различен от минали години е музикалният фон - гръцкото и родната чалга са сменили поп и еротичните инструментали на живите оркестри, колкото и малко да са те по заведенията. Около тях аплодисменти и викове на една ръка разстояние, без никакъв страх от коронавируса.

Поне засега

най-сигурното

място срещу

разпространението

на заразата

изглежда плажът

Там концесионерите са спазили разстояние от 2 метра на чадъри и шезлонги. Въпреки поносимата цена от 4 лв., колкото и много българи да има в Слънчев бряг, пак не могат да ги напълнят и остава доста свободно място. С изключение на събота и неделя, където на култовия плаж Какао бийч трудно се намира място.

Най-спокойно и безопасно откъм разпространение на коронавирус е периферията на комплекса и зона Запад. Тишината там е направо плашеща заради малкото отворени хотели.

Чуват се повече

пойни птички,

отколкото човешка

глъч,

а някъде по зелените площи дори се мяркат и катерички.

Контрастът в Слънчев бряг е очевиден - много народ в центъра и полупразни и затворени хотели в периферията. Гледката е потресаваща. Сега хотелите са тъмни, стаите със спуснати пердета, а басейните празни. Заведенията около тях пустеят с по една-две заети маси, които келнерите ще си счупят краката да обслужват.

Кепенци са хлопнали големи хотели в Слънчев бряг, които бяха емблеми на курорта. За собствениците им излиза по-евтино да не работят, вместо да поддържат персонал. Слънчев бряг е разчетен така, че да се пълни от чартъри, а резкият им спад тази година не може да напълни голямата леглова база с капацитет за един средно голям областен град. Затова липсата на туристи там се набива на очи на фона на огромните и гъсто разположени един до друг хотели. 250 са в зона Изток в Слънчев бряг като от тях са отворили само 40 и са полупразни.

Тези, които работят, са въвели строги противоепидемични мерки. В един от тях на първа линия

масите са отделени

на сепарета,

флаконите с

дезинфектант са

през 5 метра,

а обслужване на шведската маса става само от персонала. Според хотелиери допълнителните мерки са увеличили разходите.





“Допълнително съм увеличил персонала, тъй като самообслужването отпадна. Само за дезинфектант съм похарчил 30 хил. лв. допълнително”, обяснява Румен Мончев, собственик на 4-звезден хотел на първа линия.

Докато чужденците, колкото и малко да са те, си остават верни на ол инклузива, то българите предпочитат апартхотелите в Слънчев бряг. Освен че са по-евтини, спестяват и разходи за храна по заведенията, тъй като апартаментите са оборудвани с кухни, хладилници и печки и си я приготвят с продукти от магазина.

Другото, което се набива на очи, са опразнените от коли алеи. Заради малкото хора движението по тях е спокойно, въпреки че курортът свали с 50% цената за паркиране и от 2 падна на 1 лев. Малко са и файтоните, които чакат туристи за романтична разходка в Слънчев бряг, но за това пък таксита - колкото щеш. Договарянето общо взето става устно, но цените пак са в пъти по-високи, отколкото в Бургас например. С такси разстоянието от 5 км вътре в курорта излиза 15 лв., но може да се спазари и за 10 лв.


Четете още:

🔴 Убит и заровен ли е дупничанинът Янек Миланов

🔴 Сензационни СНИМКИ показват как Мая Манолова и Христо Иванов обслужват Черепа

🔴 Във всеки ден има по една Златна минута, в която ако изречете желанията си, ще се сбъднат





Източник: 24 часа





Коментари

горе