UV лампи ще облъчват учениците





Доц. Кунчев: Скъп метод, но е най-ефективният за пречистване в клас

Надя Панкова

С UV лампи ще започне учебната година наесен в класните стаи. Това обяви доц. Ангел Кунчев на уебинар, посветен на справянето с коронавируса. Според главния здравен инспектор това е единственият начин в класните стаи да се осигури пречистване на въздуха, но методът е доста скъп.






"Трябва да мислим за дезинфекция на въздуха в затворени помещения. Тъй като COVID-19 е въздушно-капкова инфекция и в 90% от случаите се предава по въздуха, е много важно да се мисли за дезинфекциране на въздуха в затворени помещения, каквито са училищата например. Добър вариант са специалните UV лампи и той вече е препоръчан на Министерството на образованието. Но те са по-скъп вариант и най-вероятно няма да може да бъдат подсигурени навсякъде", заяви Кунчев.





Въпреки това от просветното ведомство обмислят запасяване на част от школата с лампи. Родители отсега разказват в семейните форуми, че са притеснени от намеренията "децата ни да се облъчват с вредни UV лъчи". Въпреки че преди години подобна практика е имало в училищата, то днес масово се разпространяват данни за вредата от подобно облъчване. Лекари също скочиха срещу идеята. Против дезинфекцията с лампи се обяви дерматологът д-р Маргарита Къчева.





"Световната здравна организация не препоръчва дезинфекция на кожата с такива лампи. Те излъчват UVC лъчи, които могат да бъдат вредни за зрението, както и да еритират кожата. Вече има първи описани такива случаи", заяви д-р Къчева. Тя препоръчва традиционните дезинфектанти.


Четете още:

🔴 Българка влезе в световния атлас на красотата СНИМКИ

🔴 Фицата остави майката на детето си без работа и пари

🔴 НАП 6 месеца не може да измисли: Как водопроводчик даде 1,75 млн.лв. за къщата в Барса





Източник: bgdnes





Коментари

горе