Модел на Cosmopolitan прави сапуни с шоколад, мента, овес и мляко в Дебелец



24-годишната Биляна Първанова приготвя изцяло ръчно продуктите си за хигиена и разкрасяване

НОВАТОР В ОБЛАСТТА НА ПРАВЕНЕТО НА РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ КОЗМЕТИЧНИ САПУНИ Е ТЪРНОВКАТА БИЛЯНА ПЪРВАНОВА, която работи като модел и преди време изгря на корицата на унгарския Cosmopolitan. 24-годишната красавица е превърнала част от дома си в своя работилница, където твори пенливи шедьоври. Шегува се, че е като пристрастена към хобито, което води началото си от САЩ и набира все по-голяма популярност в света. Споделя, че е получила изключително полезни съвети за приготвянето на сапуни от своята баба и е убедена в ефекта на природните съставки върху външния вид на човек.





„От доста време търсех и опитвах нови начинания, с които да запълвам свободното си време, но в крайна сметка нито едно от тях не беше моето и не усещах удоволствие и мотивация да го правя. Прекарвам доста време в социалните мрежи и именно там се зароди всичко. Идеята за тези уникални сапуни е американска, а процесът по създаването им е близък и познат на нашите баби и дядовци, но много осъвременен и изцяло поднесен по много по-красив начин. Допадна ми, защото от тийнейджърка се доверявам на домашно приготвени рецепти за коса и кожа, маски и скраб за тяло, но никога не бях пробвала такъв сапун“, разказа Биляна.





По думите й в училище химията бил предметът, който я пленил, но всъщност за приготвянето на сапуни не е необходимо човек да знае наизуст Менделеевата таблица. Успява да обогати знанията си чрез онлайн семинари, лайф презентации и демонстрации, чрез които нагледно се представя целият процес.

„ЕДНО ВРЕМЕ НАШИТЕ БАБИ И ДЯДОВЦИ СА БИЛИ ДОСТА ПО-КОМПЕТЕНТНИ ПО ТАЗИ ТЕМА, ДОРИ И БЕЗ ИНТЕРНЕТ. Един кратък разговор по темата с моята баба отключи много въпроси, които си задавах, та дори и малки тайни за по-добро пенене на сапуна, за които, повярвайте, в Америка не знаят“, споделя шеговито Първанова.





Същинският процес не отнема повече от два часа и всичко се случва бързо, затова човекът, който се е захванал с приготвянето, трябва да е много пъргав. След химичния процес на осапуняване продуктът моментално започва да се втвърдява.

„Фактически имаме няколкодневна подготовка с намирането на хубави, качествени масла. Аз обичам да пазарувам от български производители на мед, билки, кокосово масло и други. Работи се с предпазни средства – очила, маска и ръкавици. Използвам и ароматични билки от личната ми градина в къщата, в която живея с моето семейство“, заяви тя.

След 24-часово престояване на сапуна в калъп се проверява доколко се е стегнал. Нужни са около 40 дни на узряване на сухо и проветриво място.

Биляна уточни, че в зависимост от съставките всеки сапун е насочен към определен тип кожа, но главната цел на всички е да почистват в дълбочина. Затова и влага в продуктите суровини, които да имат пилинг или скраб функция – кафе, активен въглен, хималайска сол, овес или фини макови семенца.





СРЕД ПЪРВИТЕ Й ТВОРБИ СА САПУНИ С ДВОЕН ШОКОЛАД, МЕНТА, КОКОСОВО МЛЯКО, ОВЕС И ИЛАНГ-ИЛАНГ, с лавандула, мед и семена от чия, както и с кафе, мляко и лимонена трева.

Разкрива, че в момента се е отдала на правенето на сапун, подходящ в борбата с целулита.

„Сапунът ще съдържа само натурални средства, а самата форма ще е като антицелулитен масажор. Така дамите ще могат едновременно да се къпят и да третират портокаловата кожа в банята“, обясни Биляна.

Търновката има своя Фейсбук страница – Bubble Soapbar, където публикува снимки на творбите си.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴
Росица Кирова: Протестът се изчерпа и не предлага алтернатива, партията на Слави е такава

🔴 Доказаха, че БЦЖ ваксината ни действа срещу кopoнавируса / ВИДЕО

🔴 Намериха човешки кости в стара тоалетна, оказа се убийство в Поликраище отпреди 5 г.





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе