Тийнейджър от Горна Оряховица измисли приложение, което решава задачи



ПРИЛОЖЕНИЕ, КОЕТО РЕШАВА ЗАДАЧИ, ИЗМИСЛИ ТИЙНЕЙДЖЪРЪТ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ХРИСТО ИВАНОВ. Тази година той ще бъде в 12 клас в Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М. Ломоносов“, където учи в паралелката по системно програмиране.
Христо бил едва в 10 клас, когато започнал да пише програмата си с идеята да надгради съществуващо вече приложение, което обаче решавало задачи само по алгебра. „В началото бяхме няколко момчета, но те в последствие се отказаха. С нас започна да работи учителят ни по програмиране инж. Даниел Денев, който и до днес е мой ментор“, разказва Христо, който успял да напише софтуера само за шест месеца. Нарекъл го е GuguMath.






„Какво прави софтуерът ли? Решава ти задачата. Сканираш условието и веднага получаваш отговора. Има опция за въвеждане и на геометрични фигури, така че и тези задачи вече стават лесни. Ако задачата е текстова, трябва да въведеш зададените елементи и известни и, ако всичко е посочено правилно, софтуерът откликва веднага“, обяснява Христо. И уточнява, че, освен да улеснява живота на учениците, неговото приложение е направено така, че да обяснява всяка стъпка от решението на задачата. А задачите, с които софтуерът се справя, са от учебниците по математика от 1 до 12 клас.
В началото програмата била приложима само за компютър.





На този първи етап Христо и неговият преподавател по програмиране инж. Денев решили да проверят дали са на прав път и пуснали приложението си в конкурс по програмиране. Работата на тийнейджъра била класирана на второ място, журито обявило, че приложението е уникално и момчето трябва да продължи да го усъвършенства и развива.
НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПО-КЪСНО, ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ХРИСТО ВЕЧЕ РЕШАВА ЗАДАЧИ ПО АЛГЕБРА, ГЕОМЕТРИЯ И СТАТИСТИКА И МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА И ПРЕЗ АНДРОИД. „От тук нататък мога да разширявам приложението и със задачи с геометрична прогресия, мога да вкарам и химически уравнения, но всичко с времето си“, казва дванадесетокласникът, който се подготвя за участие в следващото си състезание – Софтуниада-та, която организира и провежда университетът по програмиране на търновеца д-р Светлин Наков СофтУни. Засега софтуерът му е безплатен, но някой ден той е убеден, че ще започне да го продава.





Междувременно Христо е успял да стане част от екипа на Загребска компютърна фирма, която също прави подобно на неговото приложение. Те му дават задачи, които той решава. Готовите решения след това програмистите обработват и вкарват в програмата си. Христо сам намерил фирмата и писал на екипа, че иска да работи с тях. Те му пратили четири различни по трудности теста, с които възпитаникът на гимназията по електротехника и електроника се справил без проблем и така вратите на фирмата били отворени за него.
ОСВЕН ТОВА ПРИЛОЖЕНИЕ, ХРИСТО Е ЗАПОЧНАЛ ДА ПИШЕ И СОФТУЕР ЗА ТЪРСЕНЕ НА КОЛИ. Идеята на тийнейджъра е да направи приложение, което ще обединява информацията от няколко различни сайта за продажба на автомобили.





„Решаваш каква кола искаш да си купиш и задаваш параметрите й. Колкото повече, толкова по-добре. Софтуерът започва да търси твоята кола и ти показва всички възможности, които ти предлагат сайтовете, които той обикаля. Така си спестяваш време да ровиш из сайтовете, а и е почти гарантирано, че няма да пропуснеш автомобилът, който отговаря на всичките ти изисквания“, обяснява Христо, който е решил след 12 клас да кандидатства във Варненския технически университет, където също иска да продължи да учи програмиране.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА


Четете още:

🔴 Надрусаният убиец с тира в Айтос е абсолютно неадекватен цели 6 часа след трагедията / ВИДЕО

🔴 Свидетел на бруталното автомеле в Айтос: Бях на косъм от смъртта / СНИМКИ ВИДЕО

🔴 Бременната Емине от Айтос е в реанимация, борят се за бебето й





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе