Убийството на двама ловни надзиратели в Миндя 40 г. пази зловещи тайни



Пенчо Гагов и Райко Пицурков отиват да гонят бракониери, така и не се връщат

НА 15 СЕПТЕМВРИ 1980 Г. ЛОВНИЯТ НАДЗИРАТЕЛ ПЕНЧО БОРИСОВ ГАГОВ (42) И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЛОВНАТА ДРУЖИНКА В МИНДЯ РАЙКО ПЕТКОВ ПИЦУРКОВ (62) ОТИВАТ В МЕСТНОСТТА ЖЕНСКИ ВИР КРАЙ СЕЛОТО, за да санкционират бракониерски риболов. Двамата са били в селската кръчма, когато идва козарката Сенка и съобщава, че на реката има четирима бракониери. Еленският зъболекар д-р Войнов и съпругата му по това време също влезли в хоремага и после закарали Пенчо и Райко до магистралата, откъдето те отишли до реката пеша по черен път. Било светло – към 20 часа на 15 септември.





Денят е празник на Народната милиция. Двамата мъже са убити по невиждан за онова време начин. Пенчо Гагов е малтретиран, удушен и застрелян в корема. Райко Пицурков е бит и… обезглавен с брадва.След това телата им са закарани на около два километра към Златарица от лобното място край река Веселина и са захвърлени на кръст в драките. После са залети с бензин, явно за да бъдат запалени. Касапите обаче не са имали време нито да ги запалят, нито да ги заровят, защото в близката царевица е имало хора…





МЪКА БЕЗ ПОКОЙ ЗА БЛИЗКИ И ПОЗНАТИ. ЗВЕРСТВОТО ТАКА СИ И ОСТАВА НЕРАЗКРИТО НЕЗАВИСИМО ОТ ФАКТА, ЧЕ ПО ТАТОВО ВРЕМЕ ПОЧТИ НЕ Е ИМАЛО НЕРАЗКРИТИ УБИЙСТВА. По онова време е построена новата сграда на милицията във Велико Търново, която е трябвало да бъде отворена официално през 1981 г. Тогавашният вътрешен министър Димитър Стоянов е бил толкова бесен заради неразкриването на двойното убийство в Миндя точно на празника на милицията, че забранил да има официално откриване.

Такова бе направено едва на 5 юли 2015 г. от сегашния директор на ОДМВР старши комисар Димитър Машов.





СЪПРУГАТА НА ПЕНЧО ГАГОВ – ИВАНКА ГАГОВА, ТОГАВА Е БИЛА НА 38 Г. И С ДВЕ НЕВРЪСТНИ ДЕЦА. ЕДИНСТВЕНАТА ДЪЩЕРЯ НА РАЙКО ПИЦУРКОВ – ИВАНИЧКА КУРДОВА, Е БИЛА НА 42. При едно от поредните възобновявания на разследването през 90-те години Иваничка и Иванка са събрали около… 7000 ПОДПИСА ОТ ОБЛАСТТА И СА ПРАТИЛИ ПЕТИЦИЯТА ДО ТОГАВАШНИЯ ПРЕЗИДЕНТ ПЕТЪР МЛАДЕНОВ.

Последвал е безличен отговор: “По случая се работи“. Писали са и стотици жалби и молби, правили са и собствени разследвания, знаят повече от редица криминалисти на новото време. Децата на Пенчо Гагов са големи и по време на това разследване преди повече от 10 години дъщеря му била омъжена в Италия. Идва си рядко и при всяко гостуване пита дали има нещо ново. Внуците на Райко – също.





ТЕЛАТА НАМЕРЕНИ СЛЕД ДВА ДНИ

Телата на убитите са намерени на 17 септември 1980 г. към 9 часа сутринта. В издирването участват и близките. Те намират шапката на Пенчо Гагов. Пистолетът му обаче не е намерен. Дясната ръка на Пенчо е била изкълчена, бил е душен. Прострелян е в лявата страна, куршумът минал през корема. Райко през това време успял да избяга и започнал да вика за помощ, чули го в крайните къщи, но никой не излязъл да види кой и защо вика. Тичал е из царевичните блокове, когато убийците го настигат и го бият с камъни по главата, но не са успели да го довършат. Полуживият Райко и мъртвият Пенчо са били натоварени в багажника на москвич. Когато Райко промърдал, са го съсекли с брадва. Главата му била дялната, рязали са го като прасе.

АГЕНТУРНА РАЗРАБОТКА „РИБАРИТЕ” ПРОВЕРИЛА 200 ДУШИ

АГЕНТУРНА РАЗРАБОТКА “РИБАРИТЕ“ ПРОВЕРИЛА БЛИЗО 200 ДУШИ ОТ СТРАНАТА. ПО СЛОВЕСНО ОПИСАНИЕ НА КОЗАРКАТА ОТ МИНДЯ СЕНКА и на съпруга й бил направен портрет на евентуалния убиец на Гагов и Пицурков, който е бил разпространен до всички милиционери в страната. Според спомени на разследващи от онова време на седмия ден от убийството при козарката Сенка, отдавна покойница, се появил мъж, който я заплашил с пистолет да мълчи и да не казва какво и кого е видяла на 15 септември. Тя обаче въпреки това дала описание и по него бил направен портрет на евентуален извършител.

Някак си извън разследването останало обаче странното самоубийство на пазача в Еленския партиен дом Иван Павлов, който се гръмнал с пистолет в главата през февруари 1981 г. В тетрадката за приел-предал дежурството той е писал нещо за Миндя, което обаче после задраскал. Никой не повярвал, че този мъж си е сложил край на живота сам, но разследване нямало.









ВСЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ МВР ЗАПОЧВА АГЕНТУРНА РАЗРАБОТКА “РИБАРИТЕ”, КОЯТО СТОИ ОТВОРЕНА ДОСТА ГОДИНИ. Чрез нея са проверени близо 200 бракониери от околията и страната, правени са записвания със специални разузнавателни средства, следени са евентуални заподозрени, проверявани са москвичи от цялата страна. Един от роднините на жертвите получава анонимно писмо с номер на кола с бургаска регистрация Б 66-70 на Н. И. от Бургас, който в оня период бил в района. Човекът е бил на работа в Твърдица. Един от проверяваните е бил бракониерът П. П. Д. от Трявна. Той тогава казал, че чул разговор между двама шофьори, които твърдели, че един от убийците след драмата бил ранен и потърсил медицинска помощ от доктор във Вонеща вода. Д-р Д. от Вонеща вода обаче не си признал, че ранен бракониер е търсил помощ от него след 15 септември.

В ТЕСНИЯ КРЪГ ОТ ЕВЕНТУАЛНИ ИЗВЪРШИТЕЛИ СА ПОПАДНАЛИ И ВОЕНЕН ШЕФ ОТ ЛЯСКОВЕЦ, и началник на пожарната. Шофьор от Ветринци във фаталната нощ срещнал две коли, които се прибирали от Миндя. В крайна сметка въпросната разработка не е довела до нито един арест, а в годините е забравена.

МВР СПИРА СЛЕДСТВЕНОТО ДЕЛО 11 Г. СЛЕД КАСАПНИЦАТА

За жестокото престъпление е било образувано следственото дело N 795 от 1980 г., спряно през 1991 г. от тогавашния прокурор в Главна прокуратура Ангел Ганев, родом от Горна Оряховица. През март 1989 г. АНАЛИЗЪТ НА СЪБРАНИТЕ МАТЕРИАЛИ ПО ДВОЙНОТО УБИЙСТВО НА ГАГОВ И ПИЦУРКОВ ОТ 1980 Г. В МИНДЯ ПРИКЛЮЧВА. Доказателствата – разпити на свидетели, експертизи и справки, са събрани в… 91 тома. Върху 13 810 листа са описани всички мероприятия от явните проверки на милицията. Освен това има и секретни материали – справки от използване на специални разузнавателни средства и оперативни разработки.





Всичко това е ПРЕДАДЕНО НА ТОГАВАШНИЯ ШЕФ НА МИЛИЦИЯТА В СОФИЯ ГЕН.-МАЙОР ЛЕОНИД КАЦАМУНСКИ, КОЙТО ПОСЛЕ Е НАЧАЛНИК НА ГЛАВНО СЛЕДСТВЕНО УПРАВЛЕНИЕ. След като справката не вижда бял свят, работещи по случая пращат изложение на тогавашния главен прокурор Евтим Стоименов през май 1990 г. Вместо арести на заподозрени обаче последва “лов на вещици” – уволнения и рапорти за пенсиониране.

В АРХИВИТЕ НА ОБЛАСТНАТА ПОЛИЦИЯ ТОВА СЛЕДСТВЕНО ДЕЛО Е ОТ 15 ПАПКИ. Образувано е на 16 септември 1980 г. в отдел “Следствен” на ОУ на МВР. Следовател е бил Димитър Петков. Разпитани са стотици свидетели, проверени са хиляди автомобили.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ПО СЛУЧАЯ Е РАБОТИЛА ГРУПА ОТ СОФИЯ. Според нея е имало достатъчно доказателства за арести вместо за спиране на делото. Според ръководителя на групата Кирил Тупаров в справката „са били посочени конкретни имена, подкрепени със съответните експертизи”. Според една от версиите виновен за убийството е бил бившият полицай Иван Чичовото, който пък бе убит през зимата на 2014 г. в Дома за стари хора от своя съквартирант по време на битова свада. Според друга версия сред бракониерите е бил мъж от Лясковец заедно с невръстния си син, който сега е в родния си край. Никой обаче не е разпитвал нито вече мъртвия полицай Чичовото, нито пък детето, очевидец на зверството през 1980 г., когато случайно двете жертви попадат в капана на едно бракониерство, в което се смята, че са участвали ръководни кадри и властимащи. Когато сегашният апелативен прокурор Таня Недкова бе шеф на Окръжна прокуратура и когато „Борба” работеше по това разследване през 2002 година, делото за двойното неразкрито убийство бе възобновено. Доказателства обаче така и не се събраха и то отново бе спряно.

Нели СУКОВА


Четете още:

🔴 Тийнейджър от Горна Оряховица измисли приложение, което решава задачи

🔴 Надрусаният убиец с тира в Айтос е абсолютно неадекватен цели 6 часа след трагедията / ВИДЕО

🔴 Свидетел на бруталното автомеле в Айтос: Бях на косъм от смъртта / СНИМКИ ВИДЕО





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе